10 tracks: Oasis

OASIS werd in 1991 gevormd, uit leden van The Rain. De broertjes Gallagher vormen het gezicht en het ruziemakende hart van de band. Uiteindelijk werden ze in 1993 ontdekt in Glasgow. Het debuutalbum werd in 1994 uitgebracht, genaamd Definitely Maybe. Het laatste album van deze band werd in 2010 uitgebracht en was een verzamelalbum. Het laatste album met nieuwe muziek werd in 2008 uitgebracht, met als titel Dig out your Soul.

10. Up in the Sky (1994)

Op de laatste plaats staat Up in the Sky. Dit nummer is de vierde track van hun debuutalbum. Dit album kwam gelijk op nummer 1 binnen in de hitlijsten. Wereldwijd werden er 7 miljoen platen verkocht van dit album. De video is geen echte video, maar meer een soort van meezing versie. Vandaar de naam Official Lyric Video.

 

9. She’s electric (1995)

Dit nummer heeft een basis liggen in een kinderprogramma. In de jaren ’70 was er het preschool programma You and Me in Groot-Brittanië. Hij zou daar de melodielijn van het refrein voor gebruikt hebben. Als we songfacts.com zouden moeten geloven. Als u het hoort, horen wij dat ook graag! Dit nummer valt wel een beetje onder de indie-rock.

 

8. Mucky Fingers (2005)

De video laat een concert zien uit 2007 in Manchester. In dit nummer is gebruik gemaakt van een oude, versleten orgel die gekocht was op Ebay. In deze live-versie is het niet echt te horen. En opgezocht in de originele track, hoor je dat orgel wel in sommige stukjes. Het wordt er meer als effect gebruikt.

7. The Shock of the Lightning (2008)

Noel Gallagher, songwriter en gitarist, schreef over het nummer dat het heel snel is geschreven. En uiteindelijk ook heel snel is opgenomen. Feitelijk is dit nummer de demo, waar weinig aan veranderd is. De track is gebruikt in een Japanse film voor begeleiding van de end credits, K-20: Legend of the Mask.

6. All around the world (1998)

Dit nummer is het langste nummer dat de band ooit had opgenomen. De single duurt zelfs 18 seconden langer dan de versie op het album. En het schijnt zelfs de langste nummer 1 track te zijn geweest die ooit die plaats heeft gehaald. Wat is dan die lengte vraag je jezelf misschien af? Nou, het antwoord is 9:20 min voor de versie op het album en dus 9:38 min als single. Het was een van de eerste nummers die Noel heeft geschreven, in 1992. Maar omdat Noel het extravagant wilde maken, duurde het even voordat het materiaal gebruikt werd op een album.

5. Champagne supernova (1995)

Ook dit nummer is door Noel Gallaghar geschreven. Dit is een nummer waar al heel lang onduidelijkheid over de betekenis bestaat. De schrijver bleef er zelf heel onduidelijk over. Sterker nog, hij vond het vreemd dat iedereen de tekst gewoon meezong. Hij vermoedde dat iedereen er wel iets in zag, maar dat voor iedereen dit anders was. De leidraad door het nummer is de vergankelijkheid van jeugd (Wikipedia). Ja, dat is door iedereen natuurlijk anders in te vullen. De film geeft een live concert weer in Knebworth in 1996 (21 jaar geleden voor de niet zo snelle rekenaars)

4. Whatever (1994)

Dit is de officiële videoclip behorende bij de track Whatever. Toen al een duidelijk onderwerp voor verschillende kanalen, het feit dat je zelf mag bepalen wat je doet en niet doet. En nog zoveel betekend 23 jaar later. Een onderwerp waarvoor nog steeds gevochten moet worden. In Nederland kreeg de hit een tweede plaats in de Tipparade. Voor dit nummer is de band aangeklaagd vanwege plagiaat. Een Engelse muzikant Neil Innes beweerde dat de melodie die de zin ‘I’m free to be whatever I’ komt uit zijn lied ‘How Sweet to Be an Idiot’. Uiteindelijk hebben ze een overeenkomst bereikt en kreeg Neil Innes credits voor dat gedeelte.

3. Live Forever (1994)

Inspiratie voor dit nummer haalde Gallagher uit een nummer van The Rolling Stones, Shine a Light. Hij hoorde dit nummer in 1991 tijdens zijn werk en begon er met de akkoorden te spelen. Van het een kwam het ander het uiteindelijk is het nummer Live Forever gemaakt. Dit nummer zorgde voor aandacht van wereldlijk formaat. Het was de derde single die ze uitbrachten van het eerste album, een maand voor de gehele release. Dit nummer zette alle muziekradars op scherp.

2. Don’t Look Back in Anger 91995)

Het was een van de meest favoriete nummers van de band om te spelen. En dat plezier hoor je ook in het nummer. En als je er goed luistert hoor je in de eerste seconden Imagine van John Lennon terug. Dat kan best kloppen, want voor dit nummer was de muze Lennon. Noel Gallager over de kritiek op dit nummer: ‘In the case of Don’t Look Back in Anger – I mean, the opening piano riff’s Imagine. 50% of it’s put in there to wind people up, and the other 50% is saying ‘look, this is how songs like Don’t Look Back in Anger come about – because they’re inspired by songs like Imagine’.

1. Wonderwall (1995)

Wonderwall is de evergreen van Oasis. In 2012 was de band Beady Eye te horen op de closing ceremony van de Olympische Spelen te London. Daar speelde zij dit nummer.