10 tracks: Porcupine Tree

Porcupine Tree valt in de categorie progressieve rock. Voor de leek: kunstmuziek die rock-georiënteerd is. Nummers uit dit genre zijn wat langer van stof en bevatten complexere teksten. Met het hoogtepunt van deze muziekstijl in de jaren ’70 en ’80 is de prog-rock nog lang niet uitgespeeld.

10. Music for the head (On the Sunday of life… – 1992)

Het laatste nummer in deze 10 tracks lijst is Music for the Head. Dit is een van hun eerste tracks die is uitgebracht. Hij is zowel te vinden op hun DEMO tape uit 1989, als op hun eerste album uit 1992. De muziek doet wat New Age aan, maar maakt het er niet minder op.

9. Sleep together (Fear of a blank planet – 2007)

Dit nummer, Sleep Together, start vrij eentonig , die zijn naam wel passend maakt. Niet echt slaapverwekkend, maar het geluid heeft een iets wat trance-achtig effect. Na 1:40 komen er meer instrumenten bij en hoor het contrast weer, wat ze vaker gebruiken in hun muziek.

8. Way out of here (Fear of a blank planet – 2007)

Eindelijk een officiële video die bij een nummer hoort. Daar zijn er niet zo veel van te vinden. Dit nummer is ook afkomstig van het album Fear of a Black Planet. Het album bestaat uit nummers waarbij de band niet volledig is. Alleen bij dit nummer is dat het geval. De video is opgedragen aan Arielle Daniel, een meisje die helaas is overleden tijdens een zelfmoord-actie op de trein waarin zij toevallig zat. Dit gebeurde in 2005. Zij een grote Porcupine Tree fan, die de MySpace Groep opzette voor de band.

7. Cheating the polygraph (Nil recurring – 2007)

Cheating The Polygraph is eveneens een nummer van de DVD Anesthesize. Een iets andere maatsoort houdt de afwisseling erin. Daarnaast is er een afwisseling in een rustig deel en een harder deel die elkaar afwisselen. Dit nummer is van origine afkomstig van de EP Nil recurring, deze ging vooraf aan het negende studio-album, die uitgebracht is in 2007.

6. Normal (Nil recurring – 2007)

Normal begint met een duidelijke vingervlugge gitaalsolo. Een lange intro, waarbij pas bij na ongeveer 50 seconden de eerste vocals worden ingezet. Het nummer is afkomstig van het album Nil Recurring, uitgebracht in 2007. Het is een mini-album, bestaande uit 4 nummers.

5. Don’t hate me (Stupid dream – 1999)

Dit keer geen echte video-clip of live optreden, maar wel nummer waarin de fluitsolo en saxofoonsolo goed te horen zijn. Dit nummer is namelijk het eerste nummer waarin de band gebruik maakte van een saxofoon in hun muziek. Tijdens live optredens zijn deze solo’s vervangen door het keyboard werk van Barbieri en het gitaarwerk van Wilson.

4. Stars die (The sky moves sideways – 1995)

In 2002 hebben zij een complitie ablum uitgebracht, Stars Die: The Delerium Years 1991-1997. Een van de nummers is de gelijknamige Stars Die. het nummer verscheen oorspronkelijk op de LP The sky moves sideways Dit keer geen live track, maar een videoclip.

3. Even less (Stupid dream – 1999)

De volgende track is Even Less. Ook deze video een een live optreden, vanaf een DVD. Het start met een duidelijke gitaar solo die voor fans heel herkenbaar is. Het nummer is afkomstig van het vijfde studioalbum van de band, Stupid Dream. Dit album is uitgebracht in 1999. En ondanks dat je duidelijk Porcupine Tree hoort, hoor je ook duidelijk een sound dit bij dit genre hoorde eind jaren ’90 en begin ’00.

2. Sentimental (Fear of a blank planet – 2007)

De tweede track is ook afkomstig van de DVD Anesthesize. Dit is het nummer Sentimental. Deze video is afkomstig van het album Fear of a blank planet uit 2007. Een leuke track waarin het lijkt alsof het een ander ritme hanteert dan de gebruikelijke 4 tellen in een maat, maar toch zijn het er 4.

1. Anesthesize (Fear of a blank planet – 2007)

Als eerste track geven wij het nummer Anesthesize. Deze uitvoering is live in Tilburg in 2014 opgenomen. Het gelijknamige album en DVD zijn in 2010 uitgebracht. De opnames voor het concert van de DVD zijn trouwens al in 2008 opgenomen, eveneens in Tilburg.