10 Tracks: Tom Petty

Op 2 oktober 2017 kreeg Tom Petty een hartaanval in zijn huis in Malibu. ’s Avonds overleed hij aan de gevolgen van die hartaanval in een ziekenhuis in Santa Monica. Tom Petty was als zanger nog steeds actief op de podia.

10. American Dream plan B (2014)

Het openingsnummer van het laatste album van Tom Petty and the Heartbreakers. Op dit album klonk Tom Petty vitaal. Samen met zijn vaste begeleidingsband The Heartbreakers klonk het bijna als een jonge garageband.

 

9. Inside out (1990)

Tom Petty maakt ook deel uit van de supergroep Traveling Wilburys. Samen met George Harrison, Bob Dylan, Jeff Lynne en Roy Orbison vormde hij deze groep. De oorspronkelijke aanleiding was het opnemen van een b-kantje voor de single This is love van George Harrison. De track Handle with care werd uiteindelijk geen B-kant, maar een grote hit. Het nummer Inside out is van Traveling Wilburys Vol. 3.

 

8. Stop draggin’ my heart around (1981)

Op het album Hard promises staat een nummer dat Petty oorspronkelijk geschreven had voor Stevie Nicks. Het duet belande uiteindelijk op de plaat van Tom Petty zelf.

 

7. Into the great wide open (1991)

Tom Petty vertelt in dit nummer het verhaal van Eddie. De verhalenverteller komt hier volledig aan bod.

 

6. The waiting (1981)

In deze versie speelt Tom Petty een van zijn grote hits samen met Eddie Vedder. Tom Petty was een alom gewaardeerd muzikant, ook gewaardeerd en bevriend met vele rockartiesten.

 

5. A face in the crowd (1990)

Full moon fever volgde het groepsalbum van Traveling Wilburys op. De achtergrondkoortjes op het eerste solo-album van Tom Petty worden door de andere leden van de Traveling Wilburys voor hun rekening genomen. Officieus wordt Full moon fever door sommigen Traveling Wilburys Vol. 2 genoemd.

 

4. Handle with care (1989)

Traveling Wilburys ontstond in 1988 en bracht in 1989 een eerste album uit. Inmiddels zijn drie leden van deze supergroep (Roy Orbison, George Harrison en Tom Petty) overleden. Handle with care ontstond door het toevallige samenkomen van de leden van de Traveling Wilburys.

 

3. Learning to fly (1991)

Learning to fly is het bekende nummer van het album Into the great wide open.

 

2. Refugee (1980)

De eerste hit van Tom Petty and the Heartbreakers. Afkomstig van het album Damn the torpedos uit 1979.

 

1. Free Falling (1990)

Een track van Full moon fever. Free falling is zijn eerste solonummer met groot succes. Invloeden van de daarvoor opgenomen plaat met Traveling Wilburys is duidelijk hoorbaar.

En om maar te benadrukken hoe goed Tom Petty live was ook deze live opname van Free falling.