Platenhoezen: David Bowie’s Low en Station to station

The man who fell to earth is een science fiction film uit 1976. De artistieke film heeft David Bowie in de hoofdrol. De musical Lazarus kan gezien worden als een vervolg. Deze film leverde voor Bowie twee albumhoezen op. Twee momenten in de film komen terug als cover van zijn albums Low en Station to station.

Station to station (1976)

Het zeer dansbare Young Americans betekende een breuk met het voorgaande werk van Bowie. Op opvolger Station to station ging Bowie nog een stap verder. Hij introduceerde een zeer onprettig alter-ego: The Thin White Duke. Dit controversiële personage was een gladde, koude en typisch Britse aristocraat. Bowie begon er door het overmatige drugsgebruik ook slecht en sterk vermagerd uit te zien. Of de teksten nu over datzelfde drugsgebruik of over het occulte gaan, is nooit helemaal duidelijk geworden.

De albumhoes refereert aan de film waarin Bowie in 1975 in speelde. Bowie speelde Thomas Newton, een alien die naar aarde kwam om zijn planeet te redden en terg verlangde naar zijn gezin. Of speelde hij een man die aan waanideeën leed? De film heeft meerdere lagen en erg interessant. Als de film 1 uur en 5 minuten onderweg is stapt Thomas newton een ruimte in de duidelijk te herkennen is op de albumhoes van Station to station.

Low (1977)

Low is het eerste album van de zogenaamde Berlijn-triologie van David Bowie, ondanks dat het album in Frankrijk is opgenomen. Na het uitbrengen van Station to station verhuisde Bowie naar Berlijn om van zijn drugsverslaving af te komen en omdat hij de Duitse muziekscene erg interessant vond. Met name de elektronische muziek en de ontwikkelingen daarin hadden de aandacht van Bowie.

In een scene (1 uur 26 minuten in de film) staat Bowie op een steiger bij het huis aan het meer. We herkennen duidelijk de opgetrokken kraag en de capuchon van de jas die hij op Low draagt. De pose uit de film is op de hoes van Low echter van een andere kleurstelling voorzien en bewerkt, maar is onmiskenbaar de scene waarin Thomas Newton met Marry-Lou op de steiger staat.