Paul Simon – Graceland

In 1986 bracht Paul Simon Graceland uit. Na het (voor zijn doen) niet succesvolle album Hearts and bones (1983) voelde Paul Simon zich vrij om te experimenteren. Op zoek naar zichzelf vond hij inspiratie in Zuid-Afrikaanse muziek.

Paul Simon dompelde zich onder in de Zuid-Afrikaanse muziek. Hij leerde de complexe Afrikaanse ritmes en combineerde popmuziek, rock en enkele Afrikaansestijlen (Isicathemiya, Mbaganga en Shangaanzang). Van de elf nummers op Graceland is Homeless in het Zoeloe gezongen. De overige tien nummers zijn in het Engels uitgevoerd.

You can call me Al (15 weken in de hitlijsten met als hoogste notering nr.2) en The boy in the bubble (hoogste notering nr. 26) waren de grootste hitsingles van dit album. Diamonds on the soles of her shoes en titelsong Graceland zijn ook op single uitgebracht, maar kwamen niet verder dan de tipparade.

Graceland is opgenomen met Zuid-Afrikaanse artiesten, zoals Lady Blacksmith Mambazo en Tao Ea Matsekha. Politiek was dit niet onomstreden, want er was sprake van een economische en culturele boycot tegen het apartheidsregime. De protesten tegen dit album waren wijdverspreid. Tijdens zijn tournee had hij te maken met vele bommeldingen en bedreigingen. Paul Simon werd ook beschuldigd van het uitbuiten van Zuid-Afrikaanse muzikanten.

De muziek van Graceland maakte mensen ook bewust van de situatie in Zuid-Afrika en gaven Zuid-Afrikaanse muzikanten een podium. Paul Simon heeft geen concert in Zuid-Afrika gegeven tijdens de Graceland-tournee. De Zuid-Afrikaanse muzikanten waarmee hij werkte mochten het land niet in. Het concert in Zimbabwe werd door veel Zuid-Afrikanen bezocht.

Het zevende album van Paul Simon wordt inmiddels los gezien van de politieke discussie en is een meesterwerk gebleken.