Column column

Published on oktober 5th, 2018 | by Freddy Blommers

0

Column: (auto)biografieën saai?

Tot ongeveer twee jaar geleden las ik geen (auto)biografieën. Mijn vooroordeel was dat dat saaie zelfingenomen schrijfsels zijn, waar niet veel interessants in vermeld is en waarin een hoofdpersoon verheerlijkt wordt. Niets voor mij, dacht ik. Een cadeau voor mijn verjaardag bracht verandering in mijn benadering van biografieën. De eerste die ik las was het verjaardagscadeau. Een korte biografie met de naam Wonderful days over Mental Theo. Ik heb niets met hem en niets met zijn muziek, maar het boek was uiterst vermakelijk. Niet diepzinnig over muziek, maar wel humoristisch over de hoofdpersoon.

Een kleine inhaalslag volgde afgelopen twee jaar. Hay (over Golden Earring zanger Barry Hay), Broken music (over Sting), Born to run (over Bruce Springsteen), Paul McCartney (over de ex-Beatle), Mercy on me (over Nick Cave) en klaar om in te beginnen ligt Not dead yet (over Phil Collins). De biografieën die ik las zijn bij vlagen zo goed geschreven dat je de hoofdpersoon bijna de muziek hoort spelen die beschreven wordt.

Twee boeken staken er met kop en schouder bovenuit. De eerste is de biografie van Paul McCartney. Deze geeft een mooi inzicht in de ontwikkeling van The Beatles en de wijze waarop McCartney het componeren leert. Geen onderwerp blijft onbesproken, dus ook de pijnlijke opsplitsing van the Fab Four niet. De details geven je het gevoel dat je erbij bent. Ook de muzikale benadering en de drijfveren van Paul McCartney worden uit de doeken gedaan. Voor iedere muziekliefhebber is dit boek een echte ‘must-read’. De tweede is Mercy on me, de getekende biografie over Nick Cave. In indringende zwart-witte tekeningen worden de songs of het leven van Nick Cave weergegeven. Het vage tussen wat de fictie uit de songs is en wat de biografische aspecten zijn, maakt het uiterst intrigerend.

Inmiddels is mij gebleken dat ik een ongefundeerd vooroordeel over deze categorie boeken had. Een kleine inhaalslag volgde het afgelopen jaar. Wat mij na meerdere boeken verbaasde was dat de vorm van de biografieën erg uiteenlopend zijn, zowel in schrijfstijlen als de manier waarop een onderwerp benaderd wordt. Nogal logisch, denk ik achteraf. Vervormde denkbeelden, niet correcte aannames en verkeerde redenaties horen bij vooroordelen. Uiteindelijk goed dat vooroordelen ook weggenomen kunnen worden.

 


There is no ads to display, Please add some

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑