Column column

Published on oktober 19th, 2018 | by Freddy Blommers

0

Column: Concertzalen maken een concert beter (of niet)

Een concertzaal is bepalend voor het genot van de luisteraars naar dat concert. Van het comfort tijdens het wachten voor het betreden van de concertzaal tot de kwaliteit in de zaal zelf. Veel kleine dingen kunnen een grote rol spelen.

Neem de Ronda in TivoliVredenburg (Utrecht). Een nieuwe zaal, dus dan heb je hoge verwachtingen. Bij regen kun je in ieder geval binnen wachten. Net als bij Bibelot in Dordrecht, sta je niet voorafgaande aan een concert in de regen. Dat is prettig. Waar de grote zaal in TivoliVredenburg uitblinkt in het creëren van een intense concertbeleving doordat het publiek op iedere plaats bovenop het podium zit, weet de Ronda dat geen moment te evenaren. De zaal is namelijk vreemd breed. Een deel van het publiek zit zelfs bijna naast het podium. Dichtbij het podium staan is alleen voor erg lange mensen weggelegd. Ronda heeft één van de hoogste (zo niet de hoogste) podia in het clubcircuit. Dat is erg jammer. Het balkon geeft een beeld alsof het podium ver weg is. Op die manier is er geen enkele optimale plaats in de zaal. Een gemiste kans voor zo’n nieuwe zaal. Het podium een halve meter verlagen zou een uitkomst zijn voor het publiek dat staat, maar de andere ongemakken zullen blijvend zijn.

ZiggoDome (Amsterdam) en AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall)(Amsterdam) zijn zalen die puur functioneel zijn. Een betere akoestiek dan de Ahoy (Rotterdam), omdat deze zalen gebouwd zijn als concertzalen. Alle drie hebben verder alle kenmerken van een grote concert locatie. Commercieel, hoge prijzen aan het buffet en vooral massa. Voor de heel erg grote concerten is er de Johan Cruijff Arena. Met de akoestiek die daar heerst, zou je daar geen enkel concert meer moeten houden. Wat vreselijk is dat. Zelfs de Gelredome (Arnhem) is een betere concert locatie. Dan zijn concerten in Stadion Feyenoord (De Kuip) of Het Malieveld (Den Haag) te prefereren, want daar kan het geluid gewoon de open lucht in.

Paradiso (Amsterdam), De Melkweg (Amsterdam), Rotown (Rotterdam), Annabel (Rotterdam), Het Patronaat (Haarlem), De Boerderij (Zoetermeer), en Het Paard (Den Haag) zijn voorbeelden van leuke zalen in het clubcircuit. Kleiner, gezelliger, dicht op het podium en een echt concertgevoel. Grote producties zijn helaas niet mogelijk, maar de intimiteit van deze zalen compenseert dat volledig.

Als je een echt bijzondere concert locatie wil bezoeken zijn er twee die er wel uitspringen. Openluchtpodium Caprera (Bloemendaal) is een gezellig Carre-vormig openluchttheater in de natuur. Helaas allemaal zitplaatsen, maar een bijzondere uitstraling door de vijver die tussen het podium en het publiek zit. De leukste concertsfeer wordt op Paleis Soestdijk gemaakt. De locatie is erg mooi gesitueerd in de paleistuin. De sfeer is er ontspannen en je kunt er ongedwongen uitgebreid genieten van de Picknick. Het geeft op geen enkel moment de indruk dat je bij een groot massaal concert bent en toch staan er grote namen. Dan moet alleen wel de zon schijnen…


There is no ads to display, Please add some

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑