Column column

Published on oktober 12th, 2018 | by Freddy Blommers

0

Column: Meerdere versies van (bijna) hetzelfde

Muziek komt in vele vormen uit. Commercieel natuurlijk uiterst aantrekkelijk, want iedere nieuwe versie trekt weer nieuwe en dezelfde klanten. Heruitgaven met vele extra’s en nog niet eerder gepubliceerde tracks vind ik zelf het meest interessant.

Extra interessant zijn demo’s en vroege versies. Nummers die nog niet uitontwikkeld zijn. Zo zijn bijvoorbeeld op een editie van Marillion’s Clutching at Straws (het laatste studioalbum met Fish) op de extra schijf nummers te horen die in hun definitieve versie op Seasons end (het eerste album met Steve Hogarth als zanger) staan. De mix van teksten die op Fish’ soloalbum in definitieve versie staan en muziek die op het Marillion album staat geeft bijna de splitsing tussen beide weer. Die spanning hoor je terug in de tracks.

Bij The Beatles is het interessant om te horen hoe goed zij hun takes inspelen. Ook is het verbazingwekkend hoe de vier mannen er keihard voor gaan om het muzikaal in orde te krijgen. De onderlinge spanning valt weg bij het klinken van de noten en ondanks dat The Beatles uit elkaar groeiden valt het op hoe vaak The Fab Four met elkaar konden lachen tijdens de laatste opnames.

Mooi is ook als een nummer in een andere stijl gespeeld wordt. Andere arrangementen gebruikt Sting vaak live. Soms subtiele veranderingen, soms rigoureuze. Voor de luisteraar en de muzikant interessant. Ouderwetse Bootlegs laten de concerten horen waar ik bij was (in de tijd dat bands nog niet iedere tour op DVD, mp3 of hoe dan ook uitbrachten). Voor concerten waar je zelf bij bent geweest vind ik het een leuke herinnering om de opnames te hebben.

Tsja, en op de vraag welk nummer ik in de meeste versies in de platenkast heb staan moet ik het antwoord schuldig blijven. Het zal waarschijnlijk Kayleigh (Marillion), Neverland (Marillion), Message in a bottle (The Police) of Fragile (Sting) zijn, omdat dat nummers zijn die vaak op de live albums een vast onderdeel vormen en dus snel een hoog aantal kunnen halen. Maar misschien is het wel een hele andere…

 


There is no ads to display, Please add some


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑