Column column

Published on september 28th, 2018 | by Freddy Blommers

0

Column: Reputatie

Phil Collins… die naam zal wat wenkbrauwen doen fronsen. In de jaren tachtig was hij niet van de radio en uit de hitparades te krijgen. Phil Collins is altijd al een topmuzikant geweest, maar de overmatige populariteit deed zijn reputatie de das om.

Bij Genesis was hij de drummer tot Peter Gabriel de groep verliet. Hij nam de rol van zanger tegen wil en dank op zich. Niet de extraverte uitstraling die podiumpersoonlijkheid Gabriel in die tijd had, maar de uitstraling van een hardwerkende serieuze muzikant. De commerciële successen van Genesis kwamen nadat Collins zanger werd. Ondanks dat de singles goed scoorden werden de langere epische nummers nog steeds gemaakt. Op de laatste drie albums van genesis met Phil Collins staan er al een aantal aan Driving the last spike en Fading lights (We can’t dance), Domino (Invisible touch) en Home by the sea (Genesis). Toch kreeg Genesis het verwijt van een symfonische rockband tot een commerciële band te zijn geworden.

De solo-carrière van Collins ging ook voorspoedig. Vooral de albums No jacket requiered en … but seriously werden in grote hoeveelheden verkocht. De single In the air tonight en het gebruik van dat nummer in de televisieserie Miami Vice, lanceerde hem naar nummer één. Bij de eerste plaat die het niveau niet haalde (Dance into the light) leek het wel of de toonzetting in de media en de publieke opinie vooral op leedvermaak gebaseerd was.

Ondanks alle successen benadert Phil Collins zichzelf niet serieus. In de vele video’s en uitspraken neemt hij zichzelf op de hak. De Engelse humor in zijn zelfspot is hilarisch. Zijn biografie heet “Not dead yet“. Zelfs de titel van zijn autobiografie heeft die relativerende zelfspot in zich. En ook in de videoclips van Genesis is die typische humor niet weg te denken.

Eigenlijk is Phil Collins het voorbeeld van een zanger/drummer met een sympathieke die veel populaire songs heeft geschreven en uitgevoerd. Allemaal goede redenen om Phil Collins te eren als zanger, drummer, artiest en muzikant. En zeker om te verwachten dat hij geliefd is, maar integendeel. Veel mensen zuchten bij het horen van zijn naam. Moe en genoeg van Phil Collins. Maar waarom? Waarschijnlijk door te veel hits en een te grote hitparadedominantie en erg vaak op radio en televisie.

Tsja, de reputatie van een muzikant is een vreemd ding. En dan heb ik U2’s Bono maar niet als voorbeeld genomen…


There is no ads to display, Please add some

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑