Column column

Published on september 14th, 2018 | by Freddy Blommers

0

Column: Tijd

Tijd is een essentieel onderdeel van muziek. In extreme wordt een muziekstuk gedefinieerd door de tijd tussen het begin en het einde. John Cage (Amerikaanse componist) speelde op filosofische wijze met het begrip tijd. 4’33” is een compositie die slecht door tijd gedefinieerd is. Het stuk bestaat uit stilte. Er is tijd, dus er is muziek. De instrumentalist of zanger heeft geen noten, maar rust. Daarmee is tijd de enige parameter in het muziekstuk dat bepalend is. Cage bedoelde met dit stuk aan te geven dat het nooit stil is. Je hoort altijd wel iets. Je eigen hartslag of allerlei omgevingsgeluiden. Het is nooit helemaal stil.

Muziek laat de tijd soms ook stilstaan. De eerste keer dat ik een uitvoering van Louis Andriessen’s De materie hoorde was zo’n moment. Ik was aan het zappen op de televisie en viel in de harde orkestrale klappen van het eerste deel. Volledig in de muziek bleef ik kijken en voor ik het wist was de uitzending afgelopen. De klok was ruim anderhalf uur verder zonder dat ik me dat besefte. Laat nu juist Louis Andriessen daar een stuk over hebben gecomponeerd en dat heet De tijd. Ook bij een concert kan zoiets voorkomen. Leonard Cohen in Ahoy in 2008. Hij begon al vroeg te spelen en toen hij stopte was ik bijna teleurgesteld dat hij maar zo kort had opgetreden. In werkelijkheid was het inmiddels bijna half twaalf en had hij ruim drie uur op het podium gestaan. Muziek doet vreemde dingen met de tijd.

Ook een tijdsbeeld wordt gedefinieerd door de muziek. De val van de Berlijnse muur associeer ik nog altijd met het concert dat Roger Waters daar gaf. Mijn tienerjaren met Duran Duran, Sting en The Police. Mijn studententijd met Marillion, Stravinsky en Louis Andriessen. De overgang van de lagere school naar de middelbare school met Doe Maar. De lagere school met Peter Koelewijn. Muziek maakt een blijvende indruk en koppelt zich aan de tijd waarin je intensief naar bepaalde platen hebt geluisterd.

In de loop van de tijd ontwikkeld smaak zich ook verder, maar de platen uit mijn tienerjaren kan ik nog steeds zonder tekst meezingen en ik tijfel er niet aan dat u dat ook nog kunt.

 


There is no ads to display, Please add some

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑