Column column

Published on september 21st, 2018 | by Freddy Blommers

0

Column: Vinyl

Vinyl is terug van weggeweest, is een veelgehoorde uitspraak de laatste jaren. Met Record Store Day wordt bovendien nog eens een extra accent gezet op de waarde van de ouderwetse platenzaak. Toen de CD uitkwam leek het erop dat LP’s volledig zouden gaan verdwijnen. De kwaliteit, krasloosheid en het geluid werden als beter gezien. Deels klopt dat natuurlijk nog steeds (alhoewel die krasloosheid toch wel wat minder krasloos is dan beloofd). Bovendien kun je veel meer cd’s kwijt op een beperkte ruimte.

Zo bestaan er nu verschillende vormen van muziekdragers naast elkaar. De steamdiensten, digitale bestanden, cd’s en LP’s hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Streamdiensten zijn eenvoudig toegankelijk, maar hebben geen fysiek product. Een LP kun je niet opzetten in de auto en een cd wel. daarentegen heeft een LP natuurlijk een veel mooiere hoes. Voor iedereen het product waar hij de voorkeur aan geeft.

Alle verschillende verschijningsvormen hebben ook invloed op de manier waarop je naar muziek luistert.

Naar vinyl luister je het beste. Het opzetten van een plaat is een hele andere handeling dat het aanzetten van een stream of opzetten van een cd. Een LP draai je daardoor veel bewuster. je luistert meer en beter naar de muziek, omdat je de plaat opzet. Als je de plaat hebt opgezet is het eerste nummer snel bezig. Omdat je hem hebt opgezet ben je je bewust dat je deze plaat luistert. Langzaam gaat je aandacht van de plaat weg, maar na een minuut of twintig moet je een LP omdraaien. Dat is weer een fysieke handeling waardoor je met een handeling bezig bent met de muziek. De naald op het vinyl en daar klinkt de tweede plaatkant. Weer gaat je aandacht naar de eerste track en al naar gelang de concentratie die je hebt, luister je ook de daarop volgende tracks bewust. Bij het opzetten van een 7″ single of EP is de betrokkenheid bij de muziek nog groter.

Bij een cd is dat al anders. Je zet een cd op en na ongeveer een uur is hij afgelopen. De eerste track luister je, maar daarna zal de aandacht langzaam verslappen en nergens meer een extra impuls krijgen. pas na een uur moet je de cd gaan wisselen en heb je weer de fysieke inspanning die je bij de les houdt. Bij luisteren naar steamdiensten is er nog minder betrokkenheid. Voor je het weet is muziek dat een achtergrond geluid geworden, een soort auditief behang.

Leve vinyl, leve de LP. En zeg nou zelf… wat is er nu fijner dan in je luie stoel met de plaathoes in de hand naar een goed album luisteren?


There is no ads to display, Please add some

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑