Jazz

Published on november 2nd, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Boris van der Lek & Jules Deelder spelen Jazz

16 november verschijnt via Butler Records (Claw Boys Claw, Donnerwetter, Unifony, BlackboxRed, Anneke van Giersbergen) het album ‘Jazz’ van saxofonist Boris van der Lek en dichter/slagwerker Jules Deelder. Het album zal 27 november worden gepresenteerd in de plek van opname, namelijk Theater Walhalla te Rotterdam, waarna live data door het hele land zullen volgen.

In 1980 raakte Boris van der Lek besmet met het Jazzvirus en sindsdien is er geen houden meer aan. Een roerige loopbaan op internationale podia en met vele legendes uit het genre volgde. In 1987 werden The Houdini’s opgericht en ontstond de vriendschap met Jules Deelder. Na de Tough Tenors met Hans Dulfer, Trio Me Reet met Deelder, gastrollen bij Livin’ Blues en Golden Earring en lid van Herman Brood & His Wild Romance, is het nu tijd voor een nieuwe samenwerking met de nachtburgemeester van Rotterdam.

Afgelopen zomer trokken ze al samen door het land als onderdeel van Theaterfestival De Parade, waar ze op LuckyTV na de hoogste bezettingsgraad haalden. De optredens kwamen voort uit al eerder gemaakte albumopnames die nu het daglicht gaan zien. Onder leiding van producer/engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) werden de vintage microfoons (sommigen net zo oud als Jules!) opgesteld in Theater Walhalla om in drie dagen nieuwe tracks en standards op te nemen. Natuurlijk met Boris op sax en Jules op slagwerk en vocalen. Ze werden bijgestaan door gitarist Cok van Vuuren (Ocobar, JW Roy, Ricky Koole & Leo Blokhuis, Fay Lovsky), bassist Peter Wassenaar (o.a. Bram Vermeulen) en drummer Arend Niks (Corrie van Binsbergen, Orkater). Gezamenlijk kwamen ze tot een heerlijk authentiek jazzalbum dat melancholisch swingt en opwindend blaast, maar vooral smeulend warm aanvoelt.

Het is het eerste album van Boris onder eigen naam sinds 2005 en er wordt goed recht gedaan aan zijn status als “de beste saxofonist van Nederland” (John Schoorl, Volkskrant). Samen met Frans Hagenaars zijn de mannen voor een bondige, krachtige, haast poppy aanpak gegaan. Geen moeilijke lange stukken maar prima te behappen songs zoals ze vroeger ook werden gespeeld.

Het albums zal 16 november verschijnen op cd en op limited edition wit vinyl waarbij het karakteristieke artwork niet alleen de sfeer van de opnames uitstraalt, maar ook fungeert als eerbetoon aan Paul Acket, de oprichter van North Sea Jazz en impresario voor zowel grote jazzartiesten als bands als The Who en Rolling Stones. Hij was het die een destijds 18-jarige Boris als eerste een kans gaf op het podium.


There is no ads to display, Please add some


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑