Klassieke Muziek

Published on oktober 8th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Amsterdam Sinfonietta brengt wereldpremières van David Lang en Kate Moore

Eind oktober gaan in het programma ‘Andriessen & Moore’ twee opdrachtwerken van Kate Moore en David Lang in première. Het is een opmaat voor de verjaardag van Louis Andriessen, die dit seizoen 80 wordt. Belangrijke werken van zijn hand omlijsten een nieuw geschreven programma, gecomponeerd door zijn geestverwanten David Lang en Kate Moore.

Voor Andriessens muziektheatrale werk ‘Dances’ maakt Krisztina de Châtel in opdracht van Amsterdam Sinfonietta een nieuwe choreografie, die wordt uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse danser Tim Persent en sopraan Claron McFadden. “De muziek van Louis is altijd een uitdaging,” vertelt McFadden, “er moet ritme zitten in wat je doet, en tegelijkertijd verlangt hij legatolijnen en wil hij geen vibrato.” Krisztina de Châtel valt haar bij: “’Dances’ biedt mij enorm veel ritmische mogelijkheden, het werk daagt uit. Ik vat deze muziek op als een gebed. Uitzonderlijk mooi.”

‘Andriessen & Moore’ is een Nederlands feestje: naast Andriessens verjaardag staan er ook twee muzikale geboortes op het programma, die door hoofdzakelijk Nederlandse musici worden gespeeld. Amsterdam Sinfonietta speelt samen met Harriet Krijgh en Claron McFadden, die beiden soleren in het nieuwe werk van Lang. En Kate Moore, hoewel Australische van oorsprong, werkt al jaren hoofdzakelijk in Nederland. Over Arc-en-Ciel, het tweede werk dat Moore schrijft voor Amsterdam Sinfonietta, heeft ze zich laten inspireren door de boventonen in de klanken van het 31-toons Fokkerorgel. “Als ik luister naar het Fokker-orgel voel ik me als een vogel die door een regenboog vliegt. De zuivere drieklanken van het orgel vind je ook in de flageolettonen van de cello, die zijn het uitgangspunt van mijn nieuwe werk.”

Programma

Amsterdam Sinfonietta
Daniel Bard leiding en viool
Harriet Krijgh cello
Kristina Blaumane cello (alleen op 27 oktober)
Claron McFadden sopraan
Tim Persent dans
Krisztina de Châtel choreografie

Andriessen …miserere… *
Moore Arc-en-Ciel, opdrachtwerk voor cellokwartet en schaduwstrijkers (wereldpremière)
Lang prayers for night and sleep, opdrachtwerk voor sopraan, cello en ensembles (wereldpremière)
Andriessen Dances, met nieuwe choreografie van Krisztina de Châtel
Tabakova Concert voor cello en strijkorkest *

*: in het concert van 27 oktober klinkt in plaats van Andriessens …miserere… het Concert voor cello en strijkorkest van Dobrinka Tabakova. Solist: Kristina Blaumane.

Arc-en-Ciel kwam tot stand in opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam en werd financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

prayers for night and sleep kwam tot stand als een gezamenlijke opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam en Amsterdam Sinfonietta, met financiële ondersteuning van de Eduard van Beinum Stichting en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Concertdata

Za 27 okt – Muziekgebouw, Amsterdam – 16.30 uur, ihkv de Cello Biënnale Amsterdam

Wo 31 okt – TivoliVredenburg, Utrecht – 20.15 uur

Do 1 nov – Concertzaal, Tilburg – 20.30 uur

Za 3 nov – Muziekgebouw, Amsterdam – 20.15 uur

Zo 4 nov – November Music, Den Bosch – 20.30 uur, in de Verkadefabriek

Inleidingen in Tilburg en Amsterdam (3 nov)

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑