Klassieke Muziek

Published on mei 12th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Festival Oude Muziek Utrecht 2018 – Het Bourgondische Leven

37ste Festivaleditie zet in op onbekende 15de-eeuwse polyfonie.

De bakermat van de polyfonie

De focus van de 37ste editie van het Festival ligt op de 14de en 15de eeuw, de tijd van de Bourgondische hertogen. Dankzij hun rijke hofcultuur floreerde de Frans-Vlaamse polyfonie, die in heel Europa toonaangevend werd. Nu eens niet de grote namen van de 16de eeuw – Palestrina, Lassus en De Monte –, wel tot nu toe onbeminde 15de-eeuwers als Grenon, Tapissier en Vide. Het Huelgas Ensemble van Paul Van Nevel wijdt een complete concertmarathon aan een ABC van Bourgondische componisten.

Jean-Philippe Rameau

Jean-Philippe Rameau, de ‘Franse Bach’, is de beroemdste componist die Bourgondië heeft voorgebracht. Dit Festival eert hem in een event van wereldformaat: Collegium 1704 brengt de Nederlandse première van Les Boréades. Rameau maakte pas vanaf zijn vijftigste carrière als operacomponist. Nog merkwaardiger is dat er over zijn jonge jaren vrijwel niets bekend is: hij was jarenlang organist maar er is geen noot orgelmuziek overgeleverd. Dit Festival verkent daarom ook de jonge Rameau, met reconstructies van zijn orgelmuziek en van de Italiaanse reis die hij rond zijn twintigste maakte.

Curator in residence: Björn Schmelzer

De Vlaamse musicus Björn Schmelzer neemt als curator een stuk van de Festivalprogrammering voor zijn rekening.¬ Met zijn ensemble Graindelavoix maakt hij van de Janskerk vijf dagen lang zijn experimenteertuin en organiseert daar concerten en lezingen, en een tentoonstelling rond de baanbrekende beeldatlas van Aby Warburg. ‘Met het grein in de keel’: Björn Schmelzer en Graindelavoix staan garant voor een hedendaagse visie op oude muziek, gebracht met durf en panache.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor het Festival Oude Muziek 2018 start op dinsdag 1 juni. Kijk voor meer informatie op oudemuziek.nl.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑