Klassieke Muziek

Published on april 4th, 2019 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Jong talent bespeelt historische instrumenten tijdens Klavieren in Zutphen

Jong talent, historische piano’s en de oude Zutphense binnenstad: dat is waar het minifestival Klavieren in Zutphen om draait. Dit nieuwe festival is een samenwerking tussen het Festival Oude Muziek en de Geelvinck Muziek Musea. Op de lessenaars staat muziek van Fanny en Felix Mendelssohn. De eerste editie op zaterdag 18 mei pakt uit met wandelconcerten, recitals op orgel en carillon, een demonstratie en een lezing. Tijdens het avondconcert in de Burgerzaal speelt Olga Pashchenko Mendelssohns Lieder ohne Worte.

De dag gaat van start in de Walburgiskerk met een lezing door dr. Petra van Langen en een orgelconcert met werken van Felix Mendelssohn door Matthias Havinga. In de middag zijn er wandelconcerten van 30 minuten op sfeervolle locaties in de binnenstad. Jong talent speelt daar op originele, historische piano’s uit de collectie van het Geelvinck Muziek Museum. Zo demonstreert Yana Borisova de pianola en vertolken fortepianist Artem Belugurov en sopraan Elisabeth Hetherington liederen en pianowerken van Felix en Fanny Mendelssohn. Olga Pashchenko bekroont de dag in de middeleeuwse Burgerzaal met Felix Mendelssohns Lieder ohne Worte, gespeeld op een Conrad Graf-fortepiano uit Wenen (1836).

Geelvinck Muziek Museum

Het Geelvinck Muziek Museum Zutphen beschikt over een grote collectie historische klavierinstrumenten, zoals fortepiano’s, tafelpiano’s, de eerste rechtopstaande piano’s en pianola’s. Een van de topstukken is de tafelpiano van Marie Antoinette, de vrouw van Lodewijk XVI. Tijdens Klavieren in Zutphen komen de instrumenten op verschillende locaties in de historische binnenstad tot leven.

Meer informatie over het minifestival en de kaartverkoop is te vinden op oudemuziek.nl/klaviereninzutphen.

Programma Klavieren in Zutphen, zaterdag 18 mei 2019

11.00-11.30 / Walburgiskerk
Lezing door Petra van Langen
Felix en Fanny Mendelssohn en de herontdekking van de barok

11.30-12.00 / Walburgiskerk
Matthias Havinga orgel
Felix Mendelssohn: orgelwerken

13.30-17.00 / Zutphense binnenstad
Wandelconcerten van 30 minuten
Met: Yana Borisova (pianolademonstratie), Elisabeth Hetherington (sopraan) en Artem Belogurov (fortepiano), Sophie Lamberbourg (cello) en Laura Fernández Granero (fortepiano), Diederik Ornée (klarinet) en Petra Somlai (fortepiano), Frans Haagen (Wijnhuiscarillon)

20.00-21.15 / Burgerzaal
Olga Pashchenko fortepiano Conrad Graf, Wenen 1836
Felix Mendelssohn: Lieder ohne Worte


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑