Klassieke Muziek

Published on december 4th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Liefde, dromen en obsessies in Die tote Stadt door de Nederlandse Reisopera

Van 8 december 2018 t/m 9 februari 2019 reist Korngolds Die tote Stadt door het land. Daniel Frank, Iordanka Derilova en Marian Pop vertolken hoofdrollen in de coproductie van de Nederlandse Reisopera en Theater Magdeburg, die wordt geregisseerd door Jakob Peters-Messer. De première is zaterdag 8 december in het Enschedese Wilminktheater.

Na de dood van zijn vrouw Marie kan Paul haar maar niet loslaten. Zijn beste vriend Frank probeert hem op te monteren, maar Paul wil niets horen en vlucht. In Brugge ontmoet hij de danseres Mariëtta die sprekend op zijn gestorven vrouw lijkt. Hij neemt haar mee naar huis, maar wanneer Mariëtta daar een foto van Marie ziet en begrijpt wat er in Paul omgaat, gaat zij er direct vandoor. Alleen gelaten geeft Paul zich over aan visioenen waarin Marie en Mariëtta in elkaar vervloeien en waarin hij Mariëtta uiteindelijk wurgt. Maar de lange droomscène eindigt als Mariëtta terugkeert om haar vergeten paraplu op te halen. Wanneer zij de deur uitgaat en Frank binnenkomt, belooft Paul zijn vriend dat hij een nieuw leven zal beginnen.

Die tote Stadt is een onthutsend liefdesdrama over een man die na het verlies van zijn geliefde vrouw verstrikt raakt in een droomwereld van obsessies en waanbeelden. De opera was na de première in 1920 direct een groot succes. De critici noemden het rijke en psychologisch gelaagde werk ‘hallucinerend’ en konden niet begrijpen dat de componist, Erich Korngold, pas 23 jaar oud was.

Die tote Stadt is een coproductie van de Nederlandse Opera en Theater Magdeburg. In Duitsland kreeg de opera al positieve kritieken. Zo schreef Die Deutsche Bühne: “De combinatie van psychologie en sfeer die regisseur Jakob Peters-Messer en zijn team oproepen, past perfect bij de muziek.” Messer regisseerde bij de Nederlandse Reisopera eerder Wagners Tristan und Isolde, in 2013 Opera van het Jaar, en in 2018 de door pers en publiek enthousiast ontvangen barokopera Siroe, re di Persia.

DIE TOTE STADT

Paul: Daniel Frank, Mariëtta: Iordanka Derilova, Frank: Marian Pop, Brigitta: Rita Kapfhammer, Juliette: Irma Mihelič, Lucienne: Samantha Price, Fritz: Modestas Sedlevicius, Graf Albert: Nathan Haller, Gaston: Nicole van den Berg. Regie: Jakob Peters-Messer, kostuums: Sven Bindseil, licht & decor: Guido Petzold. Consensus Vocalis en het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Antony Hermus

SPEELLIJST 2018/2019

za 8 dec: Wilminktheater, Enschede, wo 16 jan: Orpheus, Apeldoorn, za 19 jan: De Spiegel, Zwolle, di 22 jan: Stadsschouwburg Utrecht, za 26 jan: Chassé, Breda, wo 30 jan: Carré, Amsterdam, za 2 feb: Theater a/h Vrijthof, Maastricht, di 5 feb: Zuiderstrandtheater, Den Haag, za 9 feb: De Harmonie, Leeuwarden


There is no ads to display, Please add some


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑