Klassieke Muziek

Published on april 1st, 2019 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Nieuw jaarlijks festival rondom strijkersmuziek in Veere

Stichting Grote Kerk Veere organiseert in samenwerking met Amsterdam Sinfonietta en de Zeeuwse Concertzaal het nieuwe Sinfonietta String Festival Zeeland, een jaarlijks terugkerend muziekweekend in de maand mei, dat geprogrammeerd wordt door Amsterdam Sinfonietta. Tijdens meerdere concerten worden alle facetten van het strijkorkest uitgelicht, gespeeld door de musici van Amsterdam Sinfonietta en diverse gastsolisten.

De eerste editie van het Sinfonietta String Festival Zeeland vindt plaats op 18 en 19 mei 2019, met vier concerten in Veere en in Middelburg. Het orkest wordt tijdens de concerten geleid door zowel artistiek leider Candida Thompson als gastconcertmeester Anthony Marwood. Uit de gelederen van het orkest komen diverse solisten, zoals Kaori Yamagami die het Celloconcert van Vivaldi speelt. Daarnaast heeft het orkest drie gastsolisten uitgenodigd: de pianist Alexander Melnikov, gitarist Izhar Elias en het Zeeuwse klarinettalent Annemiek de Bruin.

Strijkorkest in alle smaken

Het openingsconcert op zaterdagavond staat in het teken van twee grote klassiekers, met Anthony Marwood en Alexander Melnikov, die beiden al eerder met Amsterdam Sinfonietta hebben samengewerkt. Ze spelen het dubbelconcert voor viool en piano van Mendelssohn en het door Marwood geschreven arrangement van het strijkoctet van Enescu.

Zondagochtend staat kamermuziek centraal: Annemiek de Bruin speelt met aanvoerders van Amsterdam Sinfonietta het Klarinetkwintet van Mozart. De Amsterdam Sinfonietta Solisten sluiten aan met Tsjaikovski’s zonnige Souvenir de Florence. Zondagmiddag biedt het orkest de luisteraar een muzikale totaalervaring. Het programma laveert tussen ieders favoriet (Celloconcert van Vivaldi, Divertimento van Bartók) naar bijzonder en minder vaak te horen repertoire (muziek voor gitaar en strijkers van De Falla, met gitarist Izhar Elias). Candida Thompson speelt dan ook solo enkele seizoenen uit de Vier Jaargetijden van Piazzolla. Na afloop van het slotconcert kan het publiek de musici ontmoeten.

Jaarlijks terugkerend evenement

Het Sinfonietta String Festival Zeeland wordt een jaarlijks terugkerend evenement in de Grote Kerk van Veere. Amsterdam Sinfonietta is een avontuurlijk ensemble, dat kiest voor een breed repertoire. In volle bezetting is het een meer dan twintigkoppig orkest, dat staand musiceert, zonder dirigent. Gastheer van het Sinfonietta String Festival Zeeland is de Grote Kerk in Veere, destijds het allereerste Rijksmonument van Nederland. De Grote Kerk Veere is een eigenzinnig indoor festivalhuis, gewijd aan verhalen, binnen de muren van een onvoltooide Gotische kerk. Meerdere cultuurpartners laten zich jaarlijks in een vaste maand inspireren door de Grote Kerk van Veere, de omgeving en de vele grensoverschrijdende geschiedenisverhalen. Amsterdam Sinfonietta kiest voor de meimaand en brengt jaarlijks een verrassend repertoire, op meerdere Zeeuwse locaties en met een keur aan gastsolisten.

Kaartverkoop

De kaartverkoop start op 1 april 2019. Tickets en passe-partouts zijn te verkrijgen via www.grotekerkveere.nl

Programma

Zaterdag 18 mei, 16:00 uur – Kleine Kerk Veere
Amsterdam Sinfonietta
Verrassingsconcert op een intieme locatie

Zaterdag 18 mei, 20.30 uur – Grote Kerk Veere
Amsterdam Sinfonietta
Anthony Marwood, leiding en viool
Alexander Melnikov, piano

Mendelssohn – Concert voor viool en piano
Enescu – Strijkoctet (arr. voor strijkorkest van A. Marwood)

Zondag 19 mei, 11.30 uur – Zeeuwse Concertzaal
Amsterdam Sinfonietta Solisten
Annemiek de Bruin, klarinet

Mozart – Klarinetkwintet
Tsjaikovski – Souvenir de Florence

Zondag 19 mei, 16.00 uur – Grote Kerk Veere
Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson, leiding en viool
Izhar Elias, gitaar
Kaori Yamagami, cello

Biber – Battalia
Vivaldi – Concert voor cello, viool en strijkorkest
Bartók – Divertimento
De Falla – Suite Popular Española (arr. T. Beijer)
Ravel – Pièce en forme de Habanera
Traditional – Song of the Birds; voor gitaar en strijkensemble
Piazzolla – Verano Porteño; uit de Vier Seizoenen van Buenos Aires
Piazzolla – Primavera Porteño; uit de Vier Seizoenen van Buenos Aires


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑