Klassieke Muziek

Published on november 1st, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Residentie Orkest viert 100ste geboortejaar Bernstein

Op vrijdag 9 en zondag 11 november eert het Residentie Orkest componist en dirigent Leonard Bernstein bij zijn 100ste geboortejaar met het programma America First. Andere hoogtepunten in november en december zijn Meesterwerken met Richard Egarr, Masterclassics en Close to Classics met Mozart & Beethoven en Bachs Weihnachtsoratorium.

vr 9 & zo 11 nov: AMERICA FIRST

Op 11 juni 1947 maakte de toen 29-jarige Leonard Bernstein (foto links) bij het Residentie Orkest zijn Europese dirigeerdebuut. Nu, bij zijn honderdste geboortejaar, eert het orkest de wereldberoemde componist met het programma America First dat speciaal aan hem is gewijd. Op vrijdag 9 en ‘Lazy Sunday’ 11 november staat in het Zuiderstrandtheater opnieuw een groot talent voor het Haagse orkest, dat haar Nederlandse debuut maakt. Anja Bihlmaier (foto rechts) dirigeert het Residentie Orkest bij een opwindend concert zoals Bernstein het zelf had kunnen samenstellen: een opening van eigen hand met drie dansen uit On the Town, gevolgd door twee werken die refereren aan de Amerikaanse normen en waarden: Dvoráks Negende symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ en Barbers Vioolconcert met solist Alexander Sitkovetsky.

Meesterwerken met Richard Egarr (23 november)

De spraakmakende maestro Richard Egarr, vaste gastdirigent vanaf seizoen 2019-2020, staat garant voor muzikaal vuurwerk. Vrijdag 23 november dirigeert hij het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater op een avond met louter meesterwerken: Mozarts Eine kleine Nachtmusik, Beethovens Vijfde symfonie en Schumanns Concertstuk voor vier hoorns met prachtige solopassages, waarin de hoorngroep van het orkest zijn ongeëvenaarde kwaliteit laat horen.

Masterclassics met Mozart en Beethoven (24 november)

Op zaterdag 24 november krijgt het publiek in het Zuiderstrandtheater in de serie Masterclassics een tweede kans om maestro Richard Egarr aan het werk te zien bij twee geliefde meesterwerken. De uitdaging voor dirigent en orkest is Mozarts Eine kleine Nachtmusik en Beethovens Vijfde symfonie zo fris en overdonderend te laten klinken als bij de première.

Close to classics met Mozart en Beethoven (1 december)

De derde kans om van de briljante meesterwerken van Mozart en Beethoven te genieten is zaterdag 1 december bij Close to Classics in de Leidse Stadsgehoorzaal. Deze keer zit het publiek tussen de musici van het Residentie Orkest in een grote cirkel rondom dirigent Jurjen Hempel. Hoor wat zij horen, ervaar wat zij ervaren en beleef de tintelende melodieën van Mozarts Eine kleine Nachtmusik en de overweldigende klanken van Beethovens Vijfde van binnenuit. Dichter bij de muziek kun je niet komen.

Bachs Weihnachtsoratorium (14 en 16 december)

Knisperende sneeuw, flonkerende kerstbomen, kaarslicht en kerstengelen: een traditionele kerst in een notendop, waarbij Bachs Weihnachtsoratorium natuurlijk niet mag ontbreken. Het verhaal van een nieuw begin, van hoop, dat nog altijd velen weet te inspireren. Het Residentie Orkest staat vrijdag 14 en ‘Lazy Sunday’ 16 december in het Zuiderstrandtheater onder leiding van Bachspecialist Philipp von Steinaecker en wordt ondersteund door vier bevlogen solisten en een van de beste koren van Nederland.


There is no ads to display, Please add some

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑