Klassieke Muziek

Published on november 9th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Sterpianist Marc-André Hamelin debuteert bij Amsterdam Sinfonietta met nieuw en eigen werk

Tussen 1 en 8 december maakt de Canadese pianist/componist Marc-André Hamelin zijn debuut bij Amsterdam Sinfonietta. Hamelin soleert in werken van Haydn, Schnittke en Stockhausen, en bewerkt zijn Passacaglia voor het ensemble. In recensies van Hamelins eerdere concerten in Nederland regent het al jaren sterren, onder meer voor zijn optreden in de Meesterpianistenserie van Het Concertgebouw.

Trouw schreef daarover: ‘Hamelin blijft een klasse apart door de visie waarmee hij musiceert. Zijn spel is van een superioriteit die zelfs in deze meesterserie zelden te horen is.’ De New Yorker roemt hem om zijn ‘gigantische en briljante techniek’ en zijn ‘onderzoekende geest’ – kwaliteiten die ook goed van pas komen voor het doorwrochte Concert voor piano en strijkorkest van Alfred Schnittke. Dat werk heeft voor Hamelin ook een bijzondere lading: ‘The Schnittke Concerto for Piano and Strings is a work of unbelievable force. With very simple means, it achieves utterly dark atmospheres of sometimes terrifying intensity. I’ve always had great admiration for composers who can express complex emotions with material that might seem very basic and without potential. In this respect at least, Schnittke’s opus is truly remarkable. It’s also a joy to play!

Naast pianist is Hamelin ook componist. Voor Amsterdam Sinfonietta bewerkt hij het Passacaglia-deel uit zijn eigen Pianokwintet. Ook speelt hij een selectie uit Prokofjevs Visions Fugitives en klinkt Beethovens strijkkwartet, opus 95 ‘Quartetto Serioso’, een lijfstuk van Amsterdam Sinfonietta. Beethoven schreef het werk oorspronkelijk voor een ‘kleine kring van connaisseurs’. Nadat Gustav Mahler het bewerkte voor volledig strijkorkest staat het echter onafgebroken en wereldwijd op de lessenaars.

Meer informatie over programma en speeldata op de website van Amsterdam Sinfonietta.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑