50 years Abbey Road – The Analogues

50 years Abbey Road, live by The Analogues at Ziggo Dome, Amsterdam heet de concertregistratie waarop The Analogues het beroemde album van The Beatles uitvoeren voluit. The Analogues staan bekend om hun nauwgezette uitvoeringen van albums van The Beatles.

Abbey Road hebben we eerder van The Analogues kunnen horen vanuit de Abbey Road studio in Londen. In de Ziggo Dome spelen The Analogues voor thuispubliek. Het enthousiasme of de kracht van de muziek is er niet meer of minder door.

Vanaf de start met Come together is het weer verbluffend hoe The Analogues het voor elkaar krijgen. De klassieke benadering en vele uren repetitie betalen zich uit in een uitvoering die subliem is. Iedere noot valt ook live op zijn plaats. Something krijgt een gloedvolle uitvoering, inclusief een uitstekende gitaarsolo. De nummers van John, Paul, George en Ringo zijn overbekend, maar toch geven The Analogues er een extra glans aan. De uitvoering is zo nauwgezet dat het lijkt alsof je naar een uitvoering van klassieke muziek kijkt. In zekere zin is dat ook zo.

In I want you (she’s so heavy) kan een muzikant zichzelf verliezen. The Analogues houden ook dit soort krachttoeren keurig op de rit. De lichtheid van Here come’s the sun is sprankelend. De vocalen in Because zijn volledig onder controle. Alle nuances en tegen-melodieën kloppen. Golden slumbers / Carry that weight / The end is de finale van het album en ook dit laten The Analogues indrukwekkend klinken. De urgentie en magie van Abbey Road leeft na al die jaren nog steeds. Het applaus van de uitverkochte Ziggo Dome na het kleine Her Majesty klinkt lang en hard en dat is helemaal terecht. De extraatjes Let it be en Eleanor Rigby zijn na Abbey Road ook echt de slagroom op de overheerlijke taart.

The Analogues brengen het klassieke album Abbey Road op een overtuigende manier live, zoals The Beatles het (helaas) nooit gedaan hebben.

Eindoordeel: 10