Airbag – A day at the beach

Slechts zes tracks telt het nieuwe album, A day at the beach, van de Noorweegse band Airbag. Op de hoes is een verlaten strand te zien. De zon gaat onder en teddyberen zijn met hun hoofd in het zand geplaatst.

Het donkere dreigende intro van Machines and man voorspelt geen vrolijke zonnige dag aan het strand. Toch trekt de lucht open als de gitaar inzet met een heldere riff. langzaam bouwt de track uit tot een lekkere rocker. Voor de bijna 11 minuten gebeurt en in de track toch weinig afwisselends. De opbouw en instrumentatie zitten goed, maar de melodieuze en harmonische ontwikkeling is minder spannend.

A day at the beach (part 1) en A day at the beach (part 2) vormen de ruggengraat van het album. Deel 1 is een ingetogen track, waarbij een uitbarsting of tempoversnelling uitblijft. Deel 2 start met een elektronische puls, die hypnotiserend het gehele instrumentale nummer doorklinkt, zonder dat het een storend element is. De monotone puls krijgt telkens een nieuwe muzikale betekenis. De gitaarsolo maakt het nummer compleet. Beide delen van het titelnummer omlijsten het weinig opzienbarende Into the unknown.

Met Sunsets en Megalomaniac sluit de plaat af. Dit zijn de twee toptracks van het album. Alle onderdelen die de muziek van Airbag goed maken vallen samen. Verzorgde opbouw van de nummers, uitgesponnen melodieën, repeterende arpeggio’s, snijdende gitaarsolo’s en een mooie ruimtelijke muzikale atmosfeer.

Een prima album voor liefhebbers van Airbay en lange uitgesponnen tracks, maar het hele album bevat te veel net te eenvoudige tracks, zodat er te weinig spanning wordt opgeroepen om van een memorabele plaat te spreken.

Eindoordeel: 7,5