Al Di Meola – Across The Universe

De Amerikaanse fusiongitarist Al Di Meola heeft al veel albums uitgebracht. Zijn nieuwste is Across the universe, gevuld met veertien bewerkingen van nummers van The Beatles.

Aan nummers van The Beatles kun je je makkelijk vertillen. Al Di Meola maakt van de nummers bewerkingen en dat maakt zijn plaat meer dan een verzameling covers. De melodieën en riffjes van The Beatles blijven herkenbaar, maar Di Meola voegt er passages en variaties aan toe.

Here comes the sun, Norwegian wood, Strawberry fields forever, I follow the sun, Hey Jude, Golden slumbers (suite), Yesterday en Julia ontbreken niet. Al Di Meolo toont hoe sterk deze composities zijn, want ook al speelt hij bewerkingen toch blijven The Beatles en de originele uitvoeringen op de achtergrond in het hoofd meespelen. De vingervlugheid van deze gitarist is buitengewoon. In sterke arrangementen worden The Beatles geëerd.

Opvallend is dat Across the universe, het nummer waar het album naar vernoemd is, wel ontbreekt. Het zwakkere Octopus’ garden is een opmerkelijke keuze en krijgt een melige ultrakorte uitvoering met een kinderstemmetje.

Een uur virtuoze gitaarmuziek geeft aanleiding om de albums van The Beatles weer eens op te zetten.

Eindoordeel: 7,5