Bon Iver – i,i

Op zijn nieuwe album mengt Bon Iver alle voorgaande stijlen door elkaar. Met de wat vreemde titel i,i is zijn nieuwste album een meesterwerk.

De klagende zang, de geraffineerde composities en arrangementen, sfeervolle klanken en arrangementen, karakteristieke melodieën… alle elementen zijn aanwezig. Bon Iver start dit album gruiziger en weerbarstiger dan ooit. Yi is een geluidscollage met spreekstemmen alsof het album nog niet gestart is. Yi gaat naadloos over in iMi. Bon Iver zingt met zwaar vervormde stem, voordat zijn karakteristieke te voorschijn komt. Ook de harmonieën zijn uit duizenden herkenbaar. Ook We maakt gebruik van de vervorming van de computer.

In Holyfields zijn ijle klanken en zang de basis van de track. Vanaf Hey, ma klinkt Bon Iver puurder en wordt de gruizige vervorming minder prominent gebruikt. Het nummer lijkt na tweeëneenhalve minuut ernstig te ontsporen. Dit werkt als een opbouwende cllimax en Bon Iver weet het nummer op koers te houden. Het pure vakmanschap van de liedjes schrijver komt duidelijk naar boven.

In U (man like) klinkt Bon iver opgetogener dan ooit te voren. Alle sferen en stemmingen die Justin Vernon (de echte naam van Bon Iver) op dit album vertolkt maakt het een afwisselend en rijk album. Iedere compositie heeft wel het onmiskenbare Bon Iver stempel en is vanaf de eerste noot herkenbaar als de zijne. Afsluiter RABi klinkt als een verlichting en bevrijding.

i,i is een meesterwerk, waarop Bon Iver al zijn vakmanschap ten toon spreidt.

Eindoordeel: 10