Certain Animals – Songs to make you move

Eindelijk is daar het volwaardige debuutalbum van Certain Animals. “Thijs van Leeuwen (zang en gitaar), Niels-Jan van Dijk (bas en zang) en Kees Braam (drums en zang) spelen bevlogen.”, schreven we naar aanleiding van EP Down the rabbit hole (lees deze recensie). Of Certain Animals de verwachting die ze met hun EP hebben gewekt waarmaken horen we op dit album. Songs to make you move is een verzameling van twaalf nummers. De release kwam niet tot stand zoals gepland. De plannen voor een album release show werden gedwarsboomd door Covid-19. Enkele losse tracks werden voorafgaande aan het album al uitgebracht.

Het album is daardoor niet de grote verrassing met twaalf volstrekt nieuwe nummers. Sommige tracks voelen al erg vertrouwd aan. The Beatles zijn niet ver weg in de harmonieën en samenzang. Met AutomationStrawberry sunset en Too long trappen Certain Animals het album stevig af. De aanstekelijke riffjes vliegen je om de oren. Spelplezier mengt zich met uitgekiende arrangementen en het gevoel van urgentie. Certain Animals zijn geen band dan vanaf de eerste tot de laatste noot gewoon los gaan. Rustpunten in de muziek verraden dat de heren weten hoe ze een goed rocknummer in elkaar moeten zetten.

Love, space and time doorbreekt het rockpatroon van de openers door een andere klankkleur te gebruiken. Overigens zonder dat de sound van Certain Animals verlaten wordt. Ze laten een verrijking van die sound horen. De verleiding tot meezingen zit nadrukkelijk in het pa-pa-paaa-paparepapapa’ van Tangerine. De gitaarriff in TV is een echte oorwurm. Titelsong Songs to make you move, maakt zijn titel ook waar. Heerlijk onstuimig springend en in een voortgestuwde uptempo beat gespeeld is het onmogelijk om op dit nummer stil te zitten. De puntige tracks met een duur van drie tot vier minuten lengte overweldigen.

Met Shuffling is het kenmerkende geluid van de sitar het intro voor een nummer met een slepend tempo. De lengte van de tracks aan het einde van het album is groter. A warm and windless night is een afwisselende track met veel stemmingswisselingen. In Wood, steel and stone laten Certain Animals horen dat ze een lange track kunnen doseren en opbouwen. Het ultrakorte Zenith sluit het album met een akoestische miniatuur af.

Het is lastig om een hoogtepunt aan te wijzen op dit album, want iedere track vormt een hoogtepunt op zichzelf. Wel jammer aan de CD-versie van dit album is dat er geen special edition bestaat waarop ook de aan het album voorafgaande tracks staan. Leuk detail: Thuisstad Rotterdam wordt op het album geëerd door de skyline in het hoesontwerp mee te nemen.

Heerlijk debuut. Deze band moet je live gaan zien (het liefst in een volle zweterige zaal).

Eindoordeel: 10