Classic Water – Concrete pleasures

Na vijf introducerende singles is het debuutalbum van Classic Water uit. De band uit Utrecht presenteert met Concrete pleasures negen nummers die intrigeren.

Classic Water is geformeerd rondom songwriter Tom Gerritsen. De sound is ongepolijst. De zang komt direct binnen en komt prominent naar voren in de mix. De begeleiding met een basis rock bezetting drijft de muziek op en hypnotiseert op zijn tijd.

In de korste track, Living likeness, laat Classic Water horen hoe een nummer vanuit rust opgebouwd kan worden naar een hardere track. It’s never easy hypnotiseert met schijnbare eenvoud. Ontroerend is Paradise. In Carthage is het tempo tergend traag met een instrumentale gitaar rif die met variaties herhaald wordt. Knap dat deze track niet gaat vervelen, maar juist blijft boeien door de subtiele variaties.

Don’t lose en Melancholia zijn de twee grootste krachttoeren op dit album. Opbouw en spanningsbogen worden gerekt tot lange songs. Don’t lose bouwt op door de intensiteit en het volume gedurende de track hoger te maken. Subtieler en rijker in de opbouw is Melancholia dat met ruim zeven minuten de langste track is.

Tomorrow en Rejoice sluiten het album met stemmige nummers af. In de laatste track schuurt de gitaar soms tegen het valse aan, waarbij de muziek aan spanning wint.

Interessant debuutalbum van een lekker “rammelbandje”.

Eindoordeel: 8,0