Combo Qazam – Flight Music

Het eerste album van de nieuwe Utrechtse band Combo Qazam heet Flight Music. Combo Qazam bestaat uit vier vroege millennials die opgroeiden in een analoge wereld, waar ze voor het eerst leerden over creatieve vrijheid. Combo Qazam opereert op het kruispunt van analoog en digitaal, oud en nieuw, hoop en angst.

Ab al Tamimi, Gino Miniutti, Arno Breuer en Stefan Breuer klinken in combinatie uitstekend. De rifjes zijn lekker vet en de muziek klink urgent, modern, maar heeft ook een nostalgische laag. De samenhang is mooi harmonieus, maar schuurt flink en brengt op die manier een unheimisch gevoel over. Vanaf Ions tot en met Patrial sun klinkt de band als een klok.

De muziek lijkt psychedelisch. Progrock-achtige melodieën, maar de nummers zijn kort en krachtig. De ontregeling van de riff in Logorrhea doet heel even denken aan de riff van Led Zeppelin’s Kashmir. Echter is de gitaar hier op het randje en drijft de bas lekker door. Het samenspel werkt erg goed. De instrumenten vullen elkaar aan, zoals mooi te horen is in de opening van Panama. Afzonderlijke melodieën die in elkaar geweven zijn. Ook op San Remi is dat goed terug te horen. Waveforms is een uitdagende rocksong.

In de slottrack Partial sun komt de voortstuwende gedrevenheid en de harmonische samenzang nog eens goed naar voren. Een uitstekende debuutplaat voor de Utrechters.

Eindoordeel: 9,0