De Baron – BenBiri

De Baron heeft een nieuw album uitgebracht, BenBiri.

De klanken van De Baron zijn een wonderlijke menging van brass, wereldmuziek en rock. Bij aanvang van het album is de muziek moeilijk te plaatsen, de unieke sound van De Baron is niet rechtstreeks met een andere sound te vergelijken. Enige houvast krijgt de luisteraar als de zang inzet. Dan lijkt Nacht ineens op Boudewijn de Groot die flink experimenteert met Beatleachtige wereldse klanken. In Zee lijkt het eerder op een rappende Spinvis. De oosterse riffjes van de blazers en giaar geven een sfeer van de sprookjes van 1.001 nachten.

De gekozen toonsoorten bepalen de sfeer. Het intro van Maar jij kan zo maar van Songs of the deaf van Queen of the Stone Ages komen. plezier en urgentie stralen van de tracks af. Enorm aanstekelijk razen de bandleden door de nummers heen. Gaspar Borodin heeft een bijna hoempa-funk-achtige blazers ondersteuning. De tegenstellingen die niet lijken te kunnen komen alsof het volstrekt logisch is samen in de muziek.

Botten en haren is daarentegen een track die zichzelf bijna verstopt in goed gevonden melodieën. Niet alleen de frivole melodieën, maar ook droefheid en desolaatheid weer De Baron te verklanken. Rivier is melancholisch met de hoofdrol voor de trombone. In Zot gaat de hele band nog een keer zonder enige terughoudendheid los.

Zo klinkt muziek in de Nederlandse taal werelds.

Eindoordeel: 9,0