De Staat – Bubble gum

De Staat bouwt al enige jaren aan een eigenzinnig oeuvre. Het laatste studioalbum O was van hoogstaande kwaliteit, wat de verwachtingen op voorhand bij het verschijnen van het nieuwe album Bubble gum hoog maakt.

Opener Kitty Kitty opent de plaat met meedogenloze beats. Staccato, hoekig, aanstekelijk en onweerstaanbaar dansbaar, zoals we het nummer reeds kennen uit de video. Met de nadrukkelijke flirt met de autotune in Fake it till you make it maakt De Staat een statement over de huidige nep-berichten in social media. In galop springt Mona Lisa voort en voort. De Staat klinkt herkenbaar, maar elektronischer dan ooit te voren. Ook in I’m out of your mind staan de beats centraal. De uithalen van de band hebben wel iets weg van de opening van het klassieke De Materie (Louis Andriessen).

Pickachu begint met een dansbeat en de duistere vocalen van Rocco Hueting, in het refrein brengt de zang van Torre Florim verlichting. Het intro van Phoenix komt stevig uit de boxen, maar verandert in een dromerige ballade. Het intro komt weer terug nadat Florim zingt ‘We’ve set the world on fire’ en zorgt voor een apocalyptische voortzetting. Level up is lichter van toon en de instrumentale muziek zou zo van een videogame kunnen komen. Het a capella outro benadrukt de lichtere toon. Me time laat de diepe dreun van De Staat als basis van het nummer horen. De doorontwikkelde sound van De Staat grijpt hier terug op bekende elementen en stuwt ze naar een nog hoger niveau.

In Tie me down zingt singer-songwriter Luwten mee. Haar stem mengt prettig met die van Torre Florim. Het nummer is minder op de beat en meer op de melodie georiënteerd, maar daardoor zeker niet milder. De springerige bas met een bijbehorende beat en elektronische begeleiding leidt I wrote that code in. De synthesizers Luther creëren een dreigende en neerslachtige sfeer. De eindeloosheid van de zich herhalende cyclus (een O?) komt zowel in muziek als tekst naar voren.

De teksten verdienen ook zeker de aandacht. Met statements en zinnen zoals ‘Make the new news faker‘, ‘Follow the tweeter, The red red noosed leader, The great white white white preacher‘, ‘So I’m photoshopping my psyche‘, ‘She’s been living in the bubble – bubble‘, ‘We burned a hole in time‘, ‘The pigs in the suits, with so much to lose’  en ‘Build me a better I’  maakt De Staat tekstueel een flinke en rake statements over de huidige gang van zaken en de manier waarop mensen zich gedragen in de (virtuele) wereld.

Op de dubbel LP zijn de nummers verdeeld over drie plaatkanten, waarbij op de vierde plaatkant van het dubbelalbum de beeltenis van De Staat in het vinyl is vereeuwigd. Bij het omdraaien van de plaatkanten is er even tijd om de muziek te laten bezinken. De Staat rekt de grenzen van hun koninkrijk weer verder op. Teksten en muziek zijn van zeer hoge kwaliteit.

De Staat rockt, stampt, bliept, schuurt, danst, springt en sneert. Compromisloos brengt De Staat een topalbum uit. Is dit nu al de plaat van het jaar?

Eindoordeel: 10