dEUS – How to replace it

Tien jaar na Sirens ligt er weer een nieuw album van dEUS in de winkels, How to replace it. De Belgische band rondom Tom Barman heeft een flink aantal wisselingen gekend. De albums waren van erg wisselende kwaliteit.

Met How to replace it maakt dEUS een intrigerend album. De pauken van het intro van openingstrack How to replace it bouwen de spanning op. De fluisterende spraakzang van Tom Barman en de aangehouden gitaarnoten voeren de spanning verder op. Met pulserende elektronische geluiden komt het hoogtepunt van het nummer tot uitbarsting in de laatste minuut. Een heerlijke opening.

Met Must have been new en Man of the house zet dEUS de lijn van spannende songs voort. 1989 klinkt dan wat gewoontjes en klinkt Barman als Leonard Cohen. Met Dream i a giver en Simple pleasures staan er ook verder op het album nog pareltjes.

Met ballad Love breaks down komt de meer gevoelige kant naar voren. Het Franstalige Le blues polaire overtreft dat. De taalkeuze maakt dat de zang anders klinkt. De tegenstelling tussen de taal en de gruizige begeleiding zorgt ervoor dat dEUS het album in stijl afsluit.