Di-rect – Residentie orkest sessions

Als vervolg op het eerdere album De Duif sessions is er nu Direct met Residentie Orkest sessions, het album is exclusief verkrijgbaar via de website van de band. Zoals de naam van het album al aangeeft speelt Di-rect dit album samen met het Haagse Residentie Orkest.

Op het album spelen Di-rect en het Residentie Orkest met respect voor elkaar. De arrangementen geven ruimte aan de beide stijlen om zich te tonen, alhoewel het natuurlijk geen verbazing wekt dat de liedjes van Di-rect toch ook de hoofdlijn aangeven. Het inspelen van het orkest aan het begin van openingstrack Come into the world geeft het gevoel dat je bij een klassiek concert bent. De violen bepalen de eerste minuten van de track en Di-rect vlecht de eigen melodielijnen er steeds meer in.

De veertien tracks gaan door het hele recente oeuvre van Di-rect heen met de nadruk op de laatste jaren. Van Nightcrawler, Soldier on, Naked, No goodbye, Wild hearts, Snakebite (van het album Wild hearts (2020)), Be strong (van het album De Duif sessions (2019)), Crazy Madonna, Come into the world (van album Rolling with the punches (2017)), All in vain (van het album Daydreams in a blackout (2014)), Still life en Holiday (van het album Time will heal our senses (2011)), Times are changing en Walk with me (van het album This is who we are (2010)). Het is alleen erg jammer dat de recente single This is how my heart was won niet op dit album staat.

De meeste indruk maken de tracks waar het orkest samen met Di-rect de nummers opbouwt tot een muzikaal hoogtepunt. Crazy Madonna komt tot een vlijmscherpe gitaarsolo ondersteund door uithalen van het orkest. Spike klinkt hier bevlogen en gretig. Het uitgekiende arrangement maakt dat de instrumentalisten elkaar versterken. In Holiday is de opbouw rustiger en subtieler om uiteindelijk ook bij een stevig tutti-gedeelte aan te komen. All in vain blijft door de zang van Marcel Veenendaal een emotionele afsluiter.

Residentie orkest sessions is een mooi overzicht van de beste tracks van Di-rect verrijkt met het Residentie Orkest dat volledig tot zijn recht komt in de gebruikte arrangementen.