Duran Duran – Future past

Het vijftiende studioalbum van Duran Duran is Future past. De reguliere uitvoering heeft twaalf tracks en bevat veel van de herkenbare sound die de band in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkelde.

De synthesizers van Nick Rhodes, de bas van John Taylor, de drums van Roger Taylor en de stem van Simon le Bon gaan als vanouds los op de vele dansbare tracks op dit album. De gitarist van dienst is Graham Coxon (Blur), die zijn stijl naadloos aanpast aan de sound van Duran Duran.

Met Invisible (eerste videoclip gemaakt door een AI) opent de plaat met een vooruitgesneld nummer. Het intro van All of you is een solo van John Taylor. Dit nummer klinkt zoals je verwacht dat Duran Duran klinkt, maar heeft wel de overstap naar het heden gemaakt. In het dansbare Give it all up is de hand van gastproducer Giorgio Moroder duidelijk herkenbaar. De samenwerking met Tove Lo (Give it all up), Ivorion Doll (Hammerhead) en Chai (More joy!) zijn een voortzetting van de samenwerkingen op het vorige Duran Duran album, Paper Gods.

Anniversery blikt terug op de hoogtijdagen van de band. In de muziek lijken subtiel verwerkte herkenbare korte citaten van melodieën, drum- en baslijnen van oudere nummers verwerkt te zitten. In het originele nummer omarmt Duran Duran hun eigen verleden. Future past is een nostalgische track, waarin nadrukkelijk de tekst ‘… and we are living now.’ weerklinkt. De band benadrukt hedendaags te zijn in woord en daad. De tracks zijn als vanouds oorwurmen, aanstekelijke melodieën die meezingbaar zijn en bijblijven. In het afsluitende Falling heeft pianist Mike Garson (pianist van Duran Duran’s inspiratiebron David Bowie) een hoofdrol.

Duran Duran verbind het verleden met het heden op dit album en laat horen dat ze nog een toekomst voor zich hebben.