Gazpacho – Fireworker

Sinds 2002 brengt Gazpacho met regelmaat een nieuw album uit. Nu ligt Fireworker, de opvolger van Soyuz (2018) in de schappen. De band bestaat uit Jan-Henrik Ohme (zang), Jon-Arne Vilbo (gitaar), Thomas Andersen (keyboards en producer), Mikael Krømer (viool en co-producer), Lars Erik Asp (drums) en Kristian Torp (basgitaar). De muziek van gazpacho laat zich omschrijven als ‘progressive rock’. Fireworker heeft slechts vijf tracks.

De start van het langste nummer op het album, het ruim negentien minuten durende Space cowboy, is kwetsbaar. De track bouwt laag voor laag op. Het koor dat in de zevende minuut inzet is erg bombastisch, zeker als de begeleidende gitaar een hardrock sound toevoegt. De gevoeligere delen wisselen elkaar af met de te bombastische. Bij het beluisteren blijft het gevoel van een stijloefening aanwezig, waarbij de vakkundig geleerde ‘maniertjes’ worden toegepast, maakt dat dit nummer niet ‘echt’ lijkt.

Een meer geslaagde compositie is Hourglass. Ook hier komt de bombast met een orgel en koor om de hoek kijken, maar past het beter in de context. De opbouw naar het bombastische middendeel is subtieler en met een vioolsolo keert het nummer weer terug naar het gevoeliger en subtielere waarmee het nummer ook start. De titeltrack Fireworker heeft een aantrekkelijk ritme. Met zang en over-de-top bombastische delen die bij vlagen aan Muse doet denken, is dit de beste compositie van het album. N de twee kortere tracks klokt Antique meer dan zes minuten. De start met een ruis en een industriële beat mondt uit in een uitstekend nummer, waarbij de juiste verhoudingen gevonden worden tussen muzikale spierballen en wat het nummer nodig heeft.

Het ruim vijftien minuten durende Sapien is de afsluiter van dit album. De opbouw en afwisseling in deze track zijn in harmonie. De muziek heeft minder effectbejag in vergelijking met de plaatopener. Gazpacho laat horen dat ze een lange track van de juiste dynamiek, een goede spanningsboog en het juiste arrangement kunnen voorzien.

Gazpacho heeft betere albums gemaakt. Voor de liefhebbers is er voldoende te genieten op Fireworker.

Eindoordeel: 6,0