Geri van Essen – Cleaned the windows

Cleaned the Windows is het tweede album van de Londense folkzanger Geri van Essen. Het is het vervolg op haar vooroorlogse Amerikaanse humeurige folkblues- en gospelalbum A New Hiding Place, dat ze in 2018 in eigen beheer uitbracht.

Tiny Room Records-chef (en muzikant / producer) Stefan Breuer hielp bij het arrangeren van het album door instrumenten toe te voegen en de homerecord-sessies van Van Essen op te poetsen. Dat oppoetsen was zeker nodig, want nu nog klinken sommige zangdelen vaag vervormd en gefilterd. De heldere stem van Geri van Essen komt daarmee niet helemaal tot zijn recht.

De tien nummers ademen ruimte en intimiteit. De uitvoering is een mengsel van singer-songwriter gitaarliedjes met een soulvol, stemmige begeleiding en diep melancholisch geluid. Prettig is dat de begeleiding niet de overhand krijgt, maar in balans een aanvulling is op de zanglijnen. De gitaarsolo in I waved, you waved is subtiel en prachtig. In Spelling lonely wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan. De piano in Words heeft een zelfde soort rol alsof de achtergrond op subtiele wijze op de voorgrond mag komen.

Mooi en stemmig zijn de tien nummers zeker. Het is echter jammer dat er geen echte uitschieters tussen zitten of een nummer dat je op het verkeerde been zet of een nummer met een andere ritmiek of tempo. Zo kabbelt het album vol met mooie liedjes voort. De koortjes in A new June zijn een welkome afwisseling in het klankbeeld, waar je als luisteraar hoopt dat meer van dit soort afwisseling in het verschiet ligt.

Tien stemmige rustige nummers. Ideaal om ’s avonds in een melancholische bui op weg te dromen.

Eindoordeel: 7,5