Gorillaz – Cracker Island

De virtuele band van Damon Albarn en Jamie Hewlett maakt met Cracker Island een nieuw album. Dit album volgt het ‘duetten’-album Song machine, season one: Strange timez op. Ook op dit album wordt de samenwerking niet geschuwd, want onder andere Stevie Nicks, Tame Impala, Beck en Thundercat vervullen een rol op dit album.

Damon Albarn klinkt steeds meer door in de sound van Gorillaz. Sterke popliedjes, maar met de neiging om voorspelbaar te zijn. Opener Cracker Island is een song met een lekkere vette bas en springende beats. De gasten voorzien de nummers van d nodige pit. In Oil maakt de tegenstem van Stevie Nicks de zanglijnen een stuk spannender. Het album neigt meer naar pop. New gold (met het herkenbare geluid van Tame Impala) laat als enige track nog een rap horen.

De pop van Gorillaz leunen op de zwaar aangezette bas en drumbeat. Veel nummer kabbelen daar rustig op voort. Skinny ape is als een na laatste track gelukkig wat meer tegendraads. Het refrein is dromerig en de beats vallen hier weg. Tegen het einde gaan de remmen los en buitelen de springerige beats steeds meer over elkaar heen. De tegenstelling tussen deze twee stijlen is een uitstekende vondst. De gelijkmatige sound maakt dat dit een consistent album is.

Op een nieuw album van Gorillaz blijft nog steeds veel te genieten.