Gorillaz – Song machine, season 1: Strange timez

Het zevende album van Gorillaz heet Song machine, season 1: Strange timez. De cartoonband met muziek van Blur’s Damon Albarn zoekt op dit album de samenwerking met veel andere artiesten.

De ambitie van de Gorillaz was om één single per maand uit te brengen met telkens een andere gastartiest. Dat is gelukt en het heeft geresulteerd in een bonte verzameling van tracks. Robert Smith, Beck, Leee John, ScHoolboy Q, St. Vincent, Elton John, 6LACK, Peter Hook, Georgia, Octavian, Kano, Roxanu Arias, Fatoumata Diaware, Slowtai, Slaves, Earthgang, Joan as a Police Woman, Goldlink, Unknown Mortal orchestra, Moonchild Sanelly, JPEGMAFIA, Chai, Tony Allen en Skepta doen mee op dit album. Al de features zullen goed scoren in de linkwaarde van de tracks in de algoritmes op Spotify.

Strange timez opent het album. De stem van Robert Smith (The Cure) voegt een nieuwe vervreemdende dimensie toe aan de Gorillaz. The Pink Phantom mengt de autotune rap van 3LACK met de zang van Elton John en dat geeft een verrassende combinatie. Deze twee singles waren het album al voortuit gesneld.  Chalk tablet towers is minder verrassend en klinkt als een reguliere Gorillaz-track. Zo heeft iedere track wel zijn eigen verhaal. Echte hoogtepunten ontbreken op het album.

Met zeventien tracks is het een grote overdaad aan verschillende indrukken. Het album klinkt als een Best of verzameling en heeft geen logische samenhang of spanningsopbouw. Zoals van de Gorillaz verwacht kan worden klinken de beats en bliepjes over het gehele album. Dat maakt het geheel erg goed dansbaar en zeer herkenbaar.

Damon Albarn maakt een gedenkwaardig album met een tal aan gasten. De vraag die gelijk opdoemt is “Welke gasten zullen op Season 2 meewerken?”.

Eindoordeel: 9,0