Hark! en Co – My treasures

Op het nieuwe album van Hark! en Co zijn vier gasten prominent aanwezig. Op My treasures vervullen Erik de Jong (Spinvis), Henk Hofstede (Nits), Jelle Paulusma (Daryll-Ann) en Vera van der Poel vocale hoofdrollen.

Al bij het bekijken van de door Marieke den Ouden ontworpen hoes, krijg je het juiste gevoel bij de plaat mee. De wat ouderwets aandoende tafrelen geven mooi weer hoe nostalgisch en schilderachtig de muziek klinkt. In de strijkers zijn Beatlesque harmonieën en melodieën te herkennen. Het is te horen dat Harke Jan van der Meulen (1962) compositielessen bij Daan Manneke en Martijn Padding volgde, want compositorisch zitten de dertien liedjes erg goed in elkaar. Hark! en Co ontstijgen het gebruikelijke niveau en kan zich meten met een gerenommeerde groep als Nits.

De gastvocalen staan in dienst van de composities, waardoor we Spinvis in een andere setting horen dan gebruikelijk. The cow en The moon zijn daardoor erg aantrekkelijke songs. Voor Henk Hofstede valt deze muziek veel meer in het idioom waarin hij normaal met Nits speelt Pirate story laat dat goed horen. In Foreign lands vormen de stemmen van Harke Jan ver der Meulen en Vera van der Poel een goed bij elkaar kleurende en om elkaar kronkelende twee-eenheid. In Summer sun en het prachtige Shadow march laat Jelle paulusma horen ook in deze stijl uit de voeten te kunnen.

De melodieën van de zang trekken de luisteraar mee naar paden die niet altijd voor de hand liggen, maar heerlijk melodieus meanderen. Hark! en Co schilderen een muzikale wereld waarin de luisteraar niet snel uitgeluisterd is. Keuzes in instrumentatie, arrangementen, harmonie en melodie zijn afwisselend, maar vormen gedurende het album een eenduidig geheel. Alle componenten die samen dit album tot een geheel maken kloppen.

Het is na dertien liedjes jammer dat de plaat is afgelopen en ook een tweede luisterbeurt roept datzelfde gevoel op. Dit album van Hark! en Co is een echte schat om in de verzameling op te nemen.