Heavy Whipped Cream – A mouthful

Heavy Whipped Cream is een psychedelische folkrockband uit Utrecht. Het uit vijf nummers bestande minialbum A mouthful komt binnenkort uit.

Two is the deal is een vrolijke uptempo track die rechtstreeks uit de late jaren zestig lijkt te komen. Het tragere January brings the rain (ft. The Jamm Singers) is meer blues georiënteerd en doet soms vaag denken aan de befaamde band van Eric Clapton. De sound van Heavy Whipped Cream is enerzijds lichtvoetig en speels, anderzijds stevig met een vette bas en gitaar als leidende instrumenten. Which is which haalt herinneringen aan The Who naar boven. Het intro van Blue machinery doet aan een jaren zestig uitvoering van Marillion’s Beautiful denken. De gelaagde meerstemmige zang maakt de sfeer van de jaren zestig sterker. Het afsluitende The ballad of Sandy Jones heeft weer een sterke hang naar het rocktrio Cream.

Net als vele generatiegenoten leunt Heavy Whipped Cream op het verleden om dat vervolgens een hedendaags tintje mee te geven. Het tijdsbeeld dat Heavy Whipped Cream daarmee oproept ligt aan het eind van de jaren zestig en begin jaren zeventig.

Een prima album, jammer dat het slechts een minialbum is.

Eindoordeel: 8,5