Henny Vrienten – Tussen de regels

Henny Vrienten heeft zijn recent gestarte trilogie afgerond. Na En toch… (2014) en Alles is anders (2015) verscheen deze week Tussen de regels. Dat dit derde album iets langer op zich heeft laten wachten heeft ongetwijfeld te maken gehad met de twee albums met de Vreemde Kostgangers (een project samen met Boudewijn de Groot en George Kooymans) en een tournee met Doe Maar.

In het titelnummer zingt Henny Vrienten “Ik zwijg want alles is gezegd” en in CarnavalMijn dagen staan te koop, snel, want bijna uitverkocht“. Tekstueel doet dit wel denken aan de zwanenzang You want it darker van Leonard Cohen. Henny Vrienten produceert liedjes met een zeldzaam hoge kwaliteit van vakmanschap. Uit de teksten spreekt humor en zelf relativerend vermogen, maar ook weemoed en melancholie. In de liedjes blikt hij terug op zijn ouderlijk huis, de hippietijd en lijkt de blik meer gericht op het verleden dan op de toekomst.

Al vanaf Karnemelk met bitterkoekjes klinkt de muziek strak en uitgebalanceerd. De smaakvolle arrangementen staan in dienst van de teksten en dat maakt de liedjes erg sterk. In vergelijking met de singer-songwriter sfeer van de albums En toch en Alles is anders, klinkt Tussen de regels iets meer als een popalbum met een band. Het geeft de veelzijdigheid van Henny Vrienten aan. Het gevoelige Liedje van verlangen zingt Vrienten met Eefje de Visser, waarbij de rollen in de beeldende tekst verdeeld worden met het effect van een minitoneelstuk. Het is na afloop van het veertiende liedje Dit is de tijd jammer dat de plaat is afgelopen.

Henny Vrienten weet waar hij vandaan komt en hij kan overal naartoe en kiest steeds de goede weg. Uitstekend album.

Eindoordeel: 10