I Am Oak – Odd seeds

Utrechtse singer-songwriter Thijs Kuijken, spil van de Utrechtse altfolkformatie I Am Oak, heeft een nieuw album uitgebracht: Odd Seeds.

Odd seeds is een verzameling van 26 nummers, waarvan de meeste nieuwe versies van bestaande nummers zijn. Thijs Kuijken moest zijn tijd, net als ieder ander in dit door het coronavirus bepaalde jaar, verplicht thuis doorbrengen. Tijdens de quarantaineperiode van maart 2020 heeft I Am Oak in een dagelijkse oefening van iedere dag een nummer live op video opgenomen. Hierdoor ontstonden nieuwe versies van bestaande nummers. Odd Seeds is een selectie van zesentwintig van deze vijftig nummers.

De instrumentatie is afwisselend, maar de liedjes zijn allen klein gehouden. Het leeuwendeel zijn songs waarop Thijs Kuijken zichzelf op akoestische gitaar begeleid. Zo ontstaan er intieme en ingetogen versies van Gliss, Field studies, Omen, Slooow, Hidden cove, Horizon, Island en Gold and porcelain. Het getokkel op de twaalfde track On oxen klinkt fris door dat de standaard gitaar even aan de kant gelegd wordt. Deze gitaarliedjes worden afgewisseld met elektronisch begeleidde nummers zoals Curt, Furrows, Between worlds, Swells en Famine. De beats die gebruikt worden maken dat het album niet te dromerig wordt. De basisklanken van de gebruikte drumcomputer is licht en klinkt ingeblikt zoals de ouderwetse Casio.

Het dromerige geluid van begeleidende keyboard op Wonderous way en het daarop volgende van beat voorziene Golden pavilion lijken op een andere aanpak op het tweede deel. Echter volgt met Giant weer een akoestisch gitaarnummer. Bij Gills lijkt een jaren tachtig computerspelletje op de achtergrond gespeeld te worden.

De enige nieuwe track is That’s That, de afsluitende track. Een mooie stemmige song, waarbij de rustgevende stem en akoestische gitaar het dubbel album afsluiten.

Een prima tussendoor-corona-album. De vraag die blijft hangen is ‘Hoe klinken de andere vierentwintig nummers?’.

Eindoordeel: 8,0