IDER – Emotional Education

Om de symbiose tussen IDER te begrijpen, hoef je alleen maar te leren hoe het debuutalbum van het Londense duo, Emotional Education, zijn naam kreeg. De naam komt uit de tekst van het rauwe electro-pop volkslied Saddest Generation. “Emotioneel onderwijs is wat we elkaar geven”, zegt Lily Somerville daarover,”en dat is ook wat we de luisteraar met dit album gaan geven.” Ambitieuze woorden voor een startend duo.

Met een trage beat komt het album op gang. De twee stemmen zijn in elkaar vervlochten, de autotune doet zijn vervreemdende werk en de begeleiding bestaat geheel uit elektronische geluiden. Op voorhand lijkt dit een recept voor een saai en eentonig album, maar dat is dit allerminst. De samenzang intrigeert en schuurt soms wat (te) dicht langs elkaar. De liedjes klinken sterk door de afwisseling in de gekozen geluiden en effecten. Busy being a rockstar klinkt lichter dan het voorafgaande Wu baby. Dat de blazers uit een toetsenbord komen is wel jammer.

Het album heeft een omslagpunt in het midden, Clinging to the weekend. Dit nummer is trager en heeft meer ruimte in het klankbeeld. De nadruk op de zang is nog duidelijker. De nummers die volgen (SWIM en You’ve got your whole life ahead of you, baby) houden het ingetogen rustige gevoel vast. Saddest generation straalt een meer treurige, bijna wanhopige emotie uit. Dit nummer is een sterke compositie met een pakkende melodie. Veel pubermeisjes zullen deze electro-pop waarderen en volop meegaan in de emotie van het album.

Het debuut van IDER belooft veel voor de toekomst, omdat het duo de luisteraar weten te boeien met een interessant samenspel van goede composities en uitstekende samenzang.

Eindoordeel: 8,0