Ilse de Lange – Gravel & dust

Ilse de Lange keert met haar nieuwe album Gravel & dust terug naar haar roots. Dit album is opgenomen in Nashville en dat hoor je op alle nummers duidelijk terug.

De zuivere country-snik van Ilse de lange komt het beste uit als ze in de haar zo bekende stijl zingt. Het album begint sterk met de opening New Amsterdam, het titelnummer Gravel & dust en het stemmige Where dreams go to die. De donkere hoes verklapt al dat dit geen uitbundig album is. Ilse de lange kiest ervoor om sterke emotie uit te drukken in gedragen nummers die hooguit mid-tempo worden.

In de arrangementen valt vooral de rol van Russell Pahl op die op de pedal steel een tegenmelodie speelt die uitstekend past bij de overige melodielijnen, maar er wel telkens bovenuit komt door het karakteristieke geluid van dit instrument. Rob Crosby is prominent aanwezig in de credits van de nummers. De evenwichtige arrangementen van de uitstekende composities worden vakkundig uitgevoerd door de muzikanten die meedoen op dit album.

Pas op het zesde nummer, No end in sight, gaan de remmen los en zijn drums en gitaar stuwend aanwezig. De luisteraar is weer geheel bij de les. Ilse de Lange keert het volgende nummer weer terug naar de zeer sterke en meer ingetogenere nummers.

Gravel & dust is een goed album en bevat de beste hedendaagse “Nashville country” op plaat gezet door Ilse de Lange.

Eindoordeel: 8,5