Ismena – Until we part

Al in april kwam de eerste single als voorloper op het debuutalbum van Ismena uit. Op 11 december ligt Until we part eindelijk in de winkels.

De mysterieuze klanken in de eerste minuut van All I want, kenden we van die single. Het is een intiem en melancholisch verhaal over verlies en hoop, tegen een achtergrond van warme maar verontrustende geluiden. Op het album blijkt dit geen uitzondering te zijn. Deze track wordt laag voor laag opgebouwd en breid zich uit tot een epische song. Dit is slechts de opbouw naar de andere nummers op het album.

Slowly stuwt het tempo wat op met minimale, maar zeer effectieve drums en percussie. Ook hier laat Ismena horen dat ze het opbouwen en afwisseling brengen in de instrumentatie en arrangementen, in de vingers heeft. Darker days doet soms denken aan het idioom van de Ierse band Clannad. When you died is een doordringende song, waarin de piano het onontkoombare er letterlijk in hamert. Lichtvoetiger is Receive met de gitaar en ritmesectie tijdens de coupletten aan het roer, om in het refrein zweverig weg te dromen. Na het refrein bewijst Ismena dat de klank ook harder en meer rockend kan zijn. Dit zal live zeker een hoogtepunt in de set worden.

Unforgiving en This world will break your heart zijn de laatste twee nummers op het album. Beide zijn uitgesponnen songs die uit meerdere klankbeelden bestaan. Ook hier laat Ismena bij vlagen een steviger geluid horen. De dosering zorgt ervoor dat het niet overdadig is, maar zorgt ervoor de luisteraar uitkijkt naar meer. De afwisseling op dit album is zorgvuldig en leunt nergens op effectbejag, maar staat in dienst van de nummers. En op die manier bouwt Ismena een goed album op en laten de muzikanten horen uit het juiste hout gesneden te zijn.

Natuurlijk kan Ismena nog verder doorgroeien na dit uitstekende debuut. Het pad van verdere groei start bij de albumrelease party in dB’s in Utrecht op 11 december.