IST IST – The art of lying

The art of lying is alweer het tweede album en daarmee opvolger van debuutalbum Architecture, van de uit Manchester afkomstige formatie IST IST.

Vanaf de opener Listening through the walls intrigeert dit album. Het midtempo rocknummer zet de sfeer neer voor het hele album. De duistere klanken komen gedreven uit de instrumenten. Adam Houghton (zang), Mat Peters (gitaar), Andy Keating (bas) en Joel Kay (drums) klinken als een combinatie van de eerste albums van de Simple Minds, The Cure en Editors. Dit wordt versterkt door de gebruikte synthesizer-klanken.

The Waves heeft een beklemmende start met een hartslag en dreigende donkere spraak-zang om uit te barsten in een gitaar gedreven song. In Fat cats drown in milk en Watching you watching me geeft de band meer gas. De dreunende bas van Extreem greed duwt de band naar grotere hoogtes.

Een album dat doet denken aan de hoogtijdagen van de New Wave. Net als debuutalbum Architecture is ook The art of lying de moeite waard om te beluisteren. De fysieke versies (vinyl en cd) zijn helaas alleen verkrijgbaar via de Engelse import (en dat betekent dat er naast de prijs voor de geluidsdragers zelf, ook een flink bedrag aan verzend- en importkosten afgerekend dienen te worden).