Jack Poels – Blauwe Vear

Jack Poels is bekend als de leadzanger van de Limburgse band Rowwen Hèze. Hij brengt zijn eerste soloalbum met als titel Blauwe Vear, uit. Twaalf liedjes telt het album en zoals we van Poels gewend zijn volledig in het Limburgs gezongen.

De muziek klinkt rustig en beheerst. In de achtertuin heet de openingstrack. De muziek is te omschrijven als Americana met Folk. De feestaspecten van Rowwen Hèze ontbreken op dit album. De begeleiding van Jack Poels is ook veel soberder en subtieler. De serieuze kant van de Limburgse band, klinkt wel door. Niet verwonderlijk, want Poels schrijft ook de liedjes voor Rowwen Hèze. Opvallend is dat het Limburgs van Poels op dit album ook voor de niet-Limburgs sprekenden beter te verstaan is.

Verder, verder, Chauffeur, Blauwe Vear, Op en neer en Later zijn voorbeelden van sterke liedjes die Jack Poels sterk neerzet. Zonder zang zou dit album een nieuw album van Mark Knopfler kunnen zijn. Prachtig in zijn muzikaliteit, subtiele arrangementen en mooie transparante klanken. Aan de andere kant ook voortkabbelen van het album zonder echte apotheose. Van leave gadde doed (vert.: Van leven gaat het dood) is een hoogtepunt op het album. De levensbeschouwing van Jack Poels is aards en in deze periode relativerend. Jack Poels bezingt onheil wat iemand kan overkomen (zoals geraakt door de bliksem) en waarvan je dood kunt gaan. Die tekst heeft nu onbedoeld een extra lading.

Het solo debuut van Jack Poels klinkt als goed gerijpte wijn die uitstekend op smaak is.

Eindoordeel: 8,5