Jack Poels – II

Het tweede solo album van Jack Poels heeft de eenvoudige titel II gekregen. Door alle COVID-restricties en gecancelde tours is Jack in 2020 maar meer gaan schrijven en schilderen. Nog geen jaar na de release van zijn solo debuut Blauwe Vear volgt dit nieuwe album. II legt Jack Poels op twee manieren uit. Eerst als in het tweede solo album, de romeinse twee. Maar II kan ook gezien worden als het symbool van de pauzestand waarin we nu zitten.

Blauwe Vear schreef Jack poels voor het coronavirus toesloeg. II schreef hij tijdens de pandemie. In de teksten is dat terug te horen. Het eerste liedje op het album is Hartevrouw. in dit nummer droomt Jack Poels hardop van het misschien wel nooit meer op vakantie kunnen gaan en daar vrede mee hebben. In het laatste liedje Kom megje zing zingt hij over een reis die begint. Dat zorgt voor een hoopvol einde van dit album.

Berusting spreekt uit zinsneden als ‘Het gaat zoals het gaat’. Het Limburgs maakt de woorden zachter. In Luchtpostpapeer zingt Poels over een man die achter het raam wacht tot er iets komt. De lockdown komt dichtbij, maar heeft ook betrekking op eenzaamheid en het verlangen naar contact. Hierbij lukt het hem om de betekenis van de teksten universeler te maken. Zo maakt Poels ons bewust dat de dingen die opvallen tijdens de coronacrisis ook in alledaagse dingen terug te vinden was voor de coronatijd.

De verhalende en beeldende kracht van de teksten wordt onderstreept door de kundige begeleiding. Hierbij staan de muzikanten in dienst van de teksten en de liedjes. De liedjes vertellen beschouwende verhalen met een intieme melancholische inslag. Dat zorgt voor een album dat voelt als een troostende arm voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Alsof Jack Poels met een bescheiden begeleidingsband in de huiskamer zit. II komt uit op 26 februari 2021.

Eindoordeel: 8,5