Jim van der Zee – Starting the engine

In 2018 won Jim van der Zee de finale van The Voice of Holland. Where I come from was het album dat na het winnen van de finale uitkwam. Dit album stond vol covers. Met Starting the engine geeft Jim van der Zee zichzelf een frisse herstart.

Het album ademt Americana, Folk in combinatie met Country en Blues. Die stijl past Jim van der Zee goed. Het album gaat vlot van start met I do believe it’s time en My soul. Het lijkt of Jim van der Zee zich niet meer inhoudt en bereid is om het gaspedaal flink in te drukken. Zijn stem klinkt lekker rauw en gedreven. Ook in Mississippi blues horen we het vuur in de stem van Jim van der Zee en hebben zijn begeleiders diezelfde inspiratie te pakken. Het is jammer dat alleen in die drie nummers echt gas gegeven wordt.

De andere liedjes laten zich beter omschrijven met termen als veilig, vakkundig en degelijk. Oftewel dit zijn prima liedjes die ook goed uitgevoerd zijn, maar de echte passie en hartstocht blijft verborgen in de productie. De veelal slow tempo nummers klinken timide en te veel ingehouden. Dat resulteert in een mooie sound, maar geeft niet het beetje extra dat de nummers echt interessant en memorabel zou maken. So away we go geeft het album wel weer een goed slotakkoord door te eindigen in een soort gospel, waar de passie gelukkig weer aan het licht komt.

De zanger probeert zijn eigen geluid te vinden op dit nieuwe album en dat is goed. Jim van der Zee zit op het goede spoor.

Eindoordeel: 7,0