JoosTVD – Doesn’t ring a bell

Joost The Vanished Dutchman (JoosTVD) is een multi-instrumentalist en heeft alweer een nieuw album uit. Funky jazzachtige muziek met virtuoze loopjes en grappige leuk gevonden tegenmelodieën vullen elkaar continue aan. Lekker eigenwijs in zijn eigen stijl maakt JoosTV al vele jaren vele albums in deze stijl.

Gift Shot (2005), Volumed 10 (2007), HéJosé (2008), You Know Your Dad (2009), When The Left Foot Fits The Right One (2009), The Vanished Dutchman (2010), Orson Nietes (2011), Art Decoy The Bluebeard Boy (2012), The Ballooning Brouhaha (2013), I Mimic Me (2014), Lightning Dutchman (2015), Open Up My Parachute (2016), Sagitario (2017), Just say kNOw (2018) en The Fly On The Wall Routine (2019) is een lange lijst releases in de laatste vijftien jaar. De vraag is dan wat Doesn’t ring a bell aan deze albums en aan het oeuvre toevoegd.

The heavy donut discount blues trapt het album af. De humor neemt een prominente plaats in ‘I just wanna eat that thing‘, zingt JoosTVD. De sound klinkt vrolijk op helder. Flower Power Festival is melancholiek en heeft een lekker loopje in de bas. When u go wrong opent met een fijne gitaarsound. Smart heeft een fijne gitaarsolo. Het muzikale gevoel en speelplezier straalt tussen de noten uit.Een speciale vermelding verdient het hoogtepunt op dit album. De track Cold springt tussen de nummers uit. Ingetogen en gevoelig laat JoosTVD een singer-songwriter nummer horen. Het is jammer dat de toetsen toch een rol spelen in het nummer. Op dit album klinken de toetsen een beetje blikkerig en dat doe veel afbreuk aan de totale sound.

De nummers op dit album zijn niet zo sterk als op voorganger The fly on the wall (2019). Met minder sterke nummer gaan andere factoren ook een rol spelen bij het beluisteren, zoals de sound van de toetsen. Het voelt alsof dit album vooral op routine gemaakt is. Is het de drang om ieder jaar een album te maken? Met een indrukwekkende lijst releases is die bewijsdrift niet nodig.

Twee goede tracks (The heavy donut discount blues en Cold) maken nog geen topalbum.

Eindoordeel: 6,0