JoosTVD – The fly on the wall routine

Joost The Vanished Dutchman (JoosTVD) is een multiinstrumentalist en heeft een nieuw album uit, The fly on the wall routine. Funky jazzachtige muziek met een onverwacht lage stem, virtuoze loopjes en ingenieuze tegenmelodieën vullen elkaar continue aan. Met een duur van 36 minuten duren de twaalf tracks van het album niet heel erg lang.

Is een nieuw album routine voor JoosTVD? Zo klinkt het in ieder geval niet. Het eerste nummer Fly talk straalt urgentie uit, wordt voortgestuwd op syncopes in de bas en swingt. Daarmee een uitstekende opener van dit album. in de tekst komt de albumtitel al gelijk naar voren. Opener Fly talk vormt met afsluiter The fly off the wall de omlijsting van het album. Stuck gaat in dezelfde stijl verder. De stem van JoosTVD klinkt in vergelijking met zijn vorige album meer op de voorgrond en dat komt de balans ten goede.

Met Treason is het onmogelijk een lach te onderdrukken. De olijke melodie alleen al en het he-he-he, ho-ho-ho en they will never let me go-go-go vullen elkaar grandioos aan. Het nummer stuitert hoekig door de riffjes heen. The vanished Vaudeville is een miniatuurtje. De variété is niet verdwenen in de muziek van JoosTVD. Kick together en The gloves are off klinken weer  serieus. I don’t need your stinking money, even if you’re think I’m funny, zingt JoosTVD. The fly off the wall routine (nee, geen typefout het is off en niet on in de songtitel) sluit het album met een instrumentale track af.

JoosTVD levert opnieuw een technisch hoogstandje af. Hij bespeelt wederom alle instrumenten zelf en zet de ingewikkelde muzikale melodieën overtuigend neer.

Eindoordeel: 8,5