JP den Tex – The starlight adventure

Met zijn nieuwe album The starlight adventure klinkt JP den Tex doorleeft en gelouterd. Na zijn recente samenwerking met Kees Prins en Paul de Munnik zet JP den Tex tien nieuwe liedjes neer waarin hij melancholisch de wereld beschouwd.

De tien liedjes presenteert JP den Tex als een ware liederencyclus. Losse liederen die als geheel en in samenhang bezien moeten worden. De negentiende eeuwse schrijver Stendhal (Marie-Henri Beyle) heeft een centrale rol. Met Stendhal sonata en Stendhal syndrome vestigt JP den Tex daar ook nadrukkelijk de aandacht op. Ook in Dancer in the dark wordt Stendhal bij naam genoemd. Aan Stendhal’s essay L’amour wordt in de tekst van het openingslied gerefereerd. En in Milan woonde Stendhal een tijdlang.

De melodieën van de tien nummers zitten snel in je hoofd om daar niet meer uit te gaan. Geen spectaculaire verrassingen in de composities, maar gedegen vakmanschap waarbij geen tierelantijntjes nodig zijn. JP den Tex raakt de essentie van zijn nummers die ook als geheel elkaar versterken en aanvullen. Zijn Engelse uitspraak is soms iets te Nederlands, maar dat geeft de nummers wel een sympathieke uitstraling.

Dit album is een waardig eerbetoon aan een Fransman die wel eens gezien wordt als ‘feministische schrijver’.