Just – Deep cycles

Deep cycles is het debuutalbum van Just, de in Nederland geboren singer-songwriter Justin Kniest.

De begintonen van het album doen denken aan Radiohead. Een duistere drum met daaroverheen de emotionele stem van Just. Met synthesizers wordt de sound mysterieus en minimaal verrijkt. Na een minuut verbreekt de heldere stem de duisternis met een aan Coldplay’s Chris Martin-achtige uithaal. Dark days laat gelijk al horen waar de referenties van Talk Talk en Japan vandaan komen.

In de acht nummers ontvouwd het album zich in zijn complexe eenvoud. Justin Kniest vergt het uiterste van zijn heldere en open stem. In Walk slow toont hij zijn grote stembereik. In Into the fire versterkt de combinatie van voortstuwende bas, de ijzig strakke drum en galmende gitaar het gevoel naar een nog onbekende opname van een song uit de begindagen van U2 te luisteren.

Down the river is een heerlijk popnummer, waarbij de melodie eindeloos door lijkt te kunnen gaan. Een emotioneel hoogtepunt is Feels like home, waarin Just laat horen een laag tempo niet te schuwen. Met Every little tear ligt het tempo hoger. Desparate game en Eye of the storm sluiten het album sterk af. Met een hoopvol ‘I can make it on my own‘ eindigt Just dit sterke album.

Dit melancholische debuutalbum met acht verhalen over verdriet, verlies en hoop, doet vermoeden dat we in de toekomst nog vele mooie verhalen en songs kunnen verwachten. Dit debuut is meer dan geslaagd, want dit album kan zich meten met de grotere internationale albums van dit jaar. Eindlijstjesmateriaal.